ARENDAL: Etter å ha vært plaget av lus på barnetrinnet på Stuenes skole siden skolestart, gikk gode krefter sammen til lusaksjon sist uke, skriver Agderposten

— Nå er det slutt på utkledning på SFO og vi har stengt puterommet, sier enhetsleder på Stuenes skole, Bente Pedersen.

Helt siden skolestart i høst er det blitt oppdaget tilfeller med lus eller lusegg hos elever på barnetrinnet på Stuenes. Skolen sendte brev til alle foreldrene, og ba dem sjekke, men oppdaget at de ikke ble kvitt problemet likevel.

-Det er jo vanlig at en får tilfeller av lus på skoler, men også at en blir kvitt det ganske greit. Men denne gangen kom det tilbake. Vi valgte å ta problemet på alvor, sier Pedersen.

Med en størrelse på 2-3 mm er det ikke alltid like lett kun å skulle ta lusa på gangen. Å undersøke så mange elever er tidkrevende. Helsesøster hadde ikke kapasitet til å ta alle, så det endte med at assistenter og SFO-ledere også trådte til, forteller Pedersen, som mener endrede vaner har gjort det lettere for lusa.

-Tidligere oppdaget vi bare lus om vinteren, mens nå kommer de hele året. Økt brukt av caps til forskjellige årstider, og barnas vaner i forhold til å sitte helt tett inntil hverandre og spille dataspill gjør at lusene smitter lettere nå enn tidligere, sier hun.

-Lusene er ikke farlige. Men de klør, og det er ekkelt, sier Pedersen.

Ikke helt lette er de å bli kvitt heller. De senere årene har lusa utviklet økt motstandskraft mot lusemidler, uten at noen det er kommet nye gode kurer.

Folkehelseinstituttet anbefaler fortsatt linimentene Malation og Prioderm, men forteller at det er viktig å kontrollere håret daglig i tre uker etter behandlingen. Er lusene resistente, vil linimentet normalt lamme dem en stund likevel.