KRISTIANSAND: — Jeg er klar over at det ikke er lov, men jeg synes det er for dårlig at vi ikke kan røyke på sykehuset. Røyk må en jo ha, sier Lisbeth Hallaråker.

Fvn.no tar Hallaråker på fersken mens hun tar en blås rett utenfor kapellet tvers overfor legevakten ved sykehuset på Eg. Hallaråker er i ført sykehusets

— Det er veldig mange som bryter regelen, og dette er et av de mest vanlige stedene, innrømmer Hallaråker.

Sykehusets ledelse kjenner til at røykeloven konsekvent brytes, men har ingen planer om å gjøre noe med problemet.

— Da vi innførte forbudet, var vi bevisste på at vi ikke skulle fungere som politi. Vi har ingen trusler eller sanksjoner for å håndheve forbudet. Vi hadde en ambisjon om å få til en holdningsendring over tid. Hvor godt det har lykkes, kan nok diskuteres, sier Jon Sverre Berg, rådgiver ved sykehusets driftsavdeling.

— Når dere kjenner til at regelen brytes av mange, burde det ikke da vært mulig å legge til rette for at de ansatte skal kunne røyke uten å måtte bryte reglene?

— Det er mulig. Men dette har ikke vært tema de siste årene. Vi er en helsearbeidsplass og har daglig pasienter som er innlagt nettopp fordi de røyker. Da synes jeg vi har et ansvar. Vi må være gode forbilder, sier Berg.

— Ledelsen burde legge til rette for en ordning som gjør at vi slipper å bryte reglene for å få røyket, sier Hallaråker.

Men det er ikke bare sykehusets ansatte som bryter røykeregelen. Pasienter sitter også og damper rett utenfor hovedinngangen, på tross av at det henger skilt om røykfritt område rett over hodene deres.

I løpet av et kvarter observerer fvn.no fem pasienter som bryter regelen rett ved siden av hovedinngangen. En av dem sier til fvn.no at han fikk lov av sykepleieren sin til å røyke der.

— Jeg synes det er uheldig at noen blir henvist til å sitte og røyke på en plass rett under et skilt der det står røyking forbudt, men jeg har forståelse for pasientenes behov, og vi håper at dette vil løse seg så snart vi får opp en røykebu for pasienter, sier Jon Sverre Berg.