FLEKKEFJORD: — Folk var veldig oppskaket, men vi fikk alle ut i løpet av to-tre minutter, sier restaurantsjef Tom Helge Djuphagen ved Maritim Fjordhotell, som arrangerte konserten i lokalet Kameleonen.

Return, det kjente bandet fra 1980-tallet, var midt i ekstranummeret da ukjente personer slapp ut tåregass ved inngangen til konsertlokalet. Klokken var da passert midnatt, natt til søndag. Nær 300 tilhørere fikk panikk, og stormet mot dørene.

En kvinne besvimte inne i lokalet, og måtte bæres ut. Flere personer kom seg ut, og ble stående ved rekkverket ut mot elva og kaste opp.

Det var tilløp til kaos da folk kjempet for å komme seg ut.

— Midt i ekstranummeret kom plutselig noen løpende ut, helt røde i øynene. De ropte at det var tåregass. Det var ganske kaotisk. Folk forsto jo ikke hva som skjedde. Tårene rant og det var vondt å puste. Det var ingen hyggelig opplevelse, sier Djuphagen.

Personalet fikk raskt opp branndørene, slik at gjestene kunne komme seg ut i frisk luft. Men hendelsen var ikke mer dramatisk enn at man en drøy halvtime senere kunne åpne diskoteket i lokalene. Konserten fikk imidlertid en brå stans.

— Heldigvis har vi fire utganger, slik at det ikke ble så stort press, sier hotellsjef Bente Birkeland.

Hendelsen er politianmeldt. Ifølge Djuphagen er det ikke vitneobservasjoner av noen som har kastet noe fra seg, men vitner skal ha sett noen som løp av gårde i full fart etter at tåregassen var kastet. Man har gått gjennom overvåkingsvideoen fra konserten, uten å ha funnet noe av interesse.

Politiet vet så langt ingenting om hvem som har stått bak tåregassen.

— Vi er veldig interessert i vitner. Dem vi har snakket med, sier de ikke har sett noe. Men selvsagt er det nødt til å ha vært noen som har sett ett eller annet. Av en eller annen grunn har de ikke villet si noe, sier etterforskningsleder Øystein Grytten ved Flekkefjord politistasjon.

Han ser svært alvorlig på hendelsen, ettersom den fort kunne ha ført til alvorlige situasjoner med panikken som bredte seg i den store menneskemengden.

Det var spredt alderssammensetning på publikum i konsertlokalet lørdag kveld. Alt fra neste års russ til 30-40-åringer var til stede for å høre på 80-talls-bandet Return spille gamle slagere.

tom.arild.stole@fedrelandsvennen.no