Oslo: Nesten fem døgn etter flodbølgen opererer UD med bare 21 bekreftet omkomne. De fleste er forsvunnet i havet. Mange av dem er barn. Utenriksminister Jan Petersen (H) vil ikke legge fram navnelisten, heller ikke spekulere i tallene. Han betegner dem som dramatiske, men sier de er beheftet med stor usikkerhet og endrer seg hele tiden.

– Vi legger dem åpent fram. Tallet på savnede er gått ned fra 464 i går, så det skjer positive ting. Men vi må innse at tallet på omkomne kan stige i dagene som kommer, sier han.

Bondevik mener det er altfor tidlig å snakke om de savnede som «antatt omkomne», men ser altså ikke bort fra at et betydelig større antall nordmenn er omkommet i vannmassene.

Så sant det er mulig, vil regjeringen sørge for å frakte de omkomne til Norge på en verdig måte. Politiet har begynt forberedelsene til dette vanskelige arbeidet, blant annet på Gardermoen.

Savnede og usikre

Utenriksdepartementets øverste embetsmann, utenriksråd Bjarne Lindstrøm, opplyser at det fortsatt er hensiktsmessig å operere med to kategorier nordmenn som ingen har hørt fra siden flodbølgene slo inn over strendene i Sørøst-Asia 2. juledag.

De 462 savnede er personer som nesten hundre prosent sikkert oppholdt seg i regionen, først og fremst i Thailand, da bølgene veltet inn på formiddagen lokal tid søndag. En betydelig andel av disse er barn. Opplysningene stammer fra venner, familie og turoperatører.

De 820 øvrige som heller ingen har vært i kontakt med, er det knyttet mye større usikkerhet til. De kan ha vært helt andre steder i Sør-Asia, lagt om reiseplanene i siste øyeblikk eller kanskje rett og slett blitt hjemme, uten tanke på å melde fra til noen.

UD overlater nå listene over savnede til politiet, og det blir lensmenn og lokale politikontorer som skal samle inn og behandle disse opplysningene. Det vil også være politiet som bestemmer når navnene skal offentliggjøres, slik det normalt skjer i saker med savnede personer.

Petersen, Dørum og Gabrielsen

Bondevik hadde torsdag med seg tre statsråder, en politidirektør, en utenriksråd og en etatssjef da han skulle redegjøre for regjeringens håndtering av krisen. Han betegnet jordskjelvet og de påfølgende flodbølgene som en katastrofe uten sidestykke.

– Det er en ufattelig tragedie som vokser fra time til time. Mange lever i savn og uvisshet, og vi gjør hva vi kan for å hindre nød og smerte. Det arbeides intenst med å kartlegge omfanget, og det gjøres en imponerende innsats i forvaltningen og mange frivillige organisasjoner, sa Bondevik.

Regjeringen bevilger ytterligere 50 millioner kroner til det akutte nødhjelpsarbeidet, og vil minnes de omkomne ved å flagge på halv stang fra alle offentlig bygninger 1. nyttårsdag. Den norske kirke er bedt om å markere sorgen i sine gudstjenester samme dag.

Bondevik rådfører seg løpende med statsministrene i de nordiske landene, og han skulle torsdag kveld snakke med FNs generalsekretær Kofi Annan.

Verken Bondevik eller Petersen aksepterer kritikken om at norske myndigheter reagerte altfor sent med å gi krisehjelp og hjemreise til rammede nordmenn.

– Vi var raskt til stede både på flyplassen og ved kysten. Men situasjonen var kaotisk. All infrastruktur hadde brutt sammen. Vi har aldri hatt en katastrofe av denne typen. Så ingenting kan fungere perfekt i en situasjonen som var fullstendig uventet, sier statsministeren. (©NTB)