OSLO: På vegne av NRK/Dagbladet og TV 2 foretar henholdsvis Markeds— og Mediainstituttet (MMI) og Gallup målinger hos tusenvis forhåndsutplukkede velgere, og vanligvis har målingene i stor grad tidligere stemt overens med valgutfallet.

I år er situasjonen annerledes, mener både valgforsker Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen og statsviter Håkon Kavli i MMI: Hvis marginene mellom de to regjeringsalternativene er små, er det ikke sikkert at valgdagsmålingene klarer å gi noe klart svar på regjeringsspørsmålet.

– I år er det så tett at jeg vil ikke stole på målingene hvis de ikke gir tre-fire mandaters sikkerhet til en av sidene, sier Aarebrot til NTB.

Venstre-valget

Meningsmålingene den siste uken viser at det er dødt løp mellom de rødgrønne og de ikke-sosialistiske partiene. Seks av 13 galluper gir rødgrønt flertall, like mange gir ikke-sosialistisk flertall, mens én måling kommer ut med RV og Kystpartiet på vippen.

De siste målinger varsler et godt Venstre-valg, og partileder Lars Sponheim ga mandag middag – flere timer før Stortingsvalget 2005 er over – uttrykk for at han vil ha flere fra Venstre inn i regjeringen.

Men Sponheim får kontant svar fra Høyre-leder Erna Solberg, som avviser bestemt at Venstre har mer å hente:

– Vi vil snakke om sammensetningen av regjeringen basert på valgresultatet. Men Høyre er underrepresentert i dag, mens Venstre er overrepresentert, sier Solberg til NTB.

Jevn strøm

Enkelte kommuner og kretser melder om en valgdeltakelse på over 30 prosent der det var mulig å stemme søndag. En slik jevn strøm av velgere var også å se mandag. I Skogen valgkrets i Møre og Romsdal var det ifølge NRK ikke en Høyre-liste å oppdrive før kl. 16, mens Venstre-lister var mangelvare i Holtålen kommune i flere timer. Valgstyret der håper at valget blir godkjent, mens man i Skogen kanskje må ut i ny stemmeomgang.

I de største kommunene, som NTB var i kontakt med både mandag formiddag og senere på dagen, var valgstyrene relativt optimistiske. Oslo rapporterte om jevnt stor pågang, særlig til de sentrumsnære valglokalene allerede fra kl.09, og det var enda større trykk senere på dagen fordi det gode været holdt seg.

Valgværet var fra morgenen av ikke særlig godt verken i Bergen, Trondheim og Tromsø, og valgstyrene kunne derfor ikke rapportere om spesielt god oppslutning på det tidspunkt. Senere ble været tålelig bedre både i vest og i nord, og dette gjorde seg automatisk utslag i mye jevnere og sterkere strøm til valglokalene.

Tro og håp

Tradisjonen tro avga de mest profilerte rikspolitikerne sine stemmer med et fulltallig pressekorps rundt seg. Og alle som én ga de uttrykk for tro og håp om godt valg for eget parti:

– Jeg tror at den borgerlige siden vinner med knapp margin, sa Høyre-leder Erna Solberg etter at hun hadde avgitt sin stemme på Skjold skole i Bergen.

Venstre-leder Lars Sponheim ga uttrykk for tro på at partiet har gjort sin beste valgkamp i nyere tid – kanskje noensinne – da han slapp sin stemmeseddel i urnen i Ulvik i Hardanger.

Også Arbeiderpartiets leder Jens Stoltenberg var i godt humør da han avga sin stemme på Kringsjå skole i Oslo, og han hadde god tro på at velgerne vil foretrekke det rødgrønne alternativ. (©NTB)