KRISTIANSAND: — Dette er veldig gøy. Det var gøy å plukke sopp, og er godt å smake på, sier Johan Halvorsrød.Sammen med resten av elevene i 6. klasse på Karl Johans Minne, var Johan på sopptur ved Hestefallstjønn på Tinnheia på fredag.- Vi har lært mye om sopp på skolen denne uken. Vi lærte også at noen sopper er veldig farlige. Vi fant en hvit fluesopp, men lot den stå fordi den er giftig, forteller Johan.Det var det ikke alle som gjorde, fordi når soppene skulle inn til kontroll, er det nettopp en hvit fluesopp soppkontrollør Øystein Grøntoft trekker opp av kurven. Norges giftigste

— Dette er et flott eksemplar på en hvit fluesopp. Dette er Norges giftigste sopp, og har nok gift i seg til å drepe to mann, sier Grøntoft.Grøntoft holder soppen i været, og elevene flokker seg rundt ham for å få sett best mulig.- Det som er spesielt farlig, er at hvit fluesopp ligner så på sjampinjong. Det gjør den ekstra farlig, fortsetter Grøntoft.I tillegg til å lære om og plukke sopp, skulle elevene også få smake på noen av funnene sine. Lærerne hadde rigget fem stormkjøkken der de tilberedte soppen, og elevene nøt fersk sopp.- Dette er første gang vi er på skikkelig sopptur der vi spiser soppen vi plukker, forteller kontaktlærer Konrad Drangsholt.Drangsholt trekker fram viktigheten av å ha med en soppkontrollør.- Det må være helt trygt før vi kan la elevene få noe. Vi kan ikke gjøre dette på egenhånd, sier Drangsholt. Ny smaksopplevelse

Sopp er emne for 6. klasse i to uker, og Drangsholt er svært fornøyd med at elevene nå også får smake på soppen.- Det er mange som aldri har smakt sopp. Men her går det unna, vi kunne tydeligvis hatt mye mer, ler Drangsholt.Soppentusiast Grøntoft på sin side, forteller at han nå om høsten er ute i skogen og plukker sopp nesten hver dag.- Jeg hakker litt bacon som jeg har oppi, og så smelter jeg litt ost på toppen. Det er helt nydelig, frister Grøntoft.Han mener det er altfor få som plukker sopp i dag.- Altfor mye sopp står bare og råtner ned. Folk bør komme seg ut og plukke, synes Grøntoft.Til nå i år har det vært litt for tørt, slik at det er dårlig med kantarell.- Men med den fuktigheten og varmen vi har nå, kan det bli riktig fint med sopp fremover, tror Grøntoft.