Paris (NTB-Reuters-AFP): En liten gutt i pyjamas klamret seg til tøykosedyret sitt, da han grytidlig fredag morgen ble leid bort fra en brennende leiegård i Paris. Han var en av de heldige: Blant de omkomne i brannen var minst seks barn.Dødstallet sto ved middagstider fredag på 17, opplyste talsmenn for myndighetene i Paris. Brannen brøt ut kort etter midnatt, da de aller fleste av beboerne i den seks etasjer høye gården sørøst i den franske hovedstaden lå og sov.

Brannen så ut til å ha oppstått i trappeoppgangen til gården ved Boulevard Vincent Auriol. Ifølge politiet huset bygningen rundt 30 voksne og 100 barn, mange av dem fra afrikanske land som Elfenbenskysten, Mali og Senegal.

Skrek

– Jeg hørte barn rope om hjelp og familier som skrek, noen av ungene ropte på mamma og pappa, fortalte Oumar Cissé, som var vaktmester i gården sørøst i Paris. – Det var grusomt, tilføyde han stille.

I en av leilighetene i gården fant redningsmannskaper en bevisstløs, gravid kvinne, som hadde søkt tilflukt fra flammene i dusjen og som kom fra det med livet i behold. Fra en enkelt annen leilighet ble ti mennesker reddet ut i live, fortalte brannfolk på stedet.

– Det første vi måtte gjøre, var å hente ned en mann som sto på en vindusgesims. En annen person hadde allerede hoppet ut av vinduet før vi kom, sa brannmannen Sebastian Figeac, som var en av de første som kom til stedet.

Sorg

– Frankrike er i landesorg etter denne forferdelige tragedien, het det i en kunngjøring fra president Jacques Chirac fredag. Paris-borgermester Bernard Delanoe sa at fredagen vil bli husket som en svart dag i den franske hovedstadens historie.

Det franske kommunistpartiets leder Marie-George Buffé mente brannen viser at Paris har et skrikende behov for sosial boligbygging. – Nok en gang er det de fattigste blant oss som rammes av tragedien, framholdt hun.

Lederen for den veldedige stiftelsen Emmaus, som drev bygningen som midlertidig bosted for innvandrere, avviste påstander om at den var overfylt og en ren brannfelle. Det var en helt alminnelig bygård, sa Martin Hirsch til RTL radio. (©NTB)