LILLESAND: I perioden mars til oktober 2005 ble det arrangert 13 kurs på eiendommen på Ågerøya, mens det i fjor var 12 kurs i tidsrommet mai til september.

— Jeg synes bruken er over streken i forhold til hva en kan akseptere, sier bystyrepolitiker Hans-Thomas Nicolaisen (KrF). Han reagerer på den lave aktiviteten, og mener kommunen bør be om en vurdering fra Statnett om bruken av stedet som i 1995 ble bruksendret fra bolighus til kurs- og konferansesenter.

DÅRLIG UTNYTTET.

— 12-13 arrangementer i året er ikke helt håpløst, men vi har kapasitet til å ha flere, sier personaldirektør Thor Johansen i Statnett.

Ifølge ham er det mellom fem og 15 personer som deltar på kursene på eiendommen «Flekken», og det vanlige er en eller to overnattinger per kurs. Det betyr at totalt sett er stedet i bruk i mindre enn én av årets 12 måneder.

— Jeg er for så vidt enig i at det er få dager stedet er i bruk, men det er ikke realistisk å legge så mange arrangementer til vinterhalvåret, sier Johansen.

Det er boplikt på Statnetts eiendom på Ågerøya. Denne oppfylles av lillesanderen Torstein Helling, som siden februar 2005 har vært ansatt som kokk på «Flekken». Helling bor i et anneks til hovedhuset, men disponerer eiendommen som han vil, ifølge Thor Johansen.

VANSKELIG.

— Det er aktivitet og bosetting knyttet til eiendommen, så formelt er det vanskelig å angripe bruken av stedet. Jeg kan ikke huske at vi satte antall kurs som betingelse da vi behandlet denne saken, sier lillesandspolitiker Kristian Sundtoft (V).

Også Solveig Solbakken (Ap) synes det er vanskelig å kommentere bruken av eiendommen, men ønsker generelt at det skal være mye aktivitet der det er boplikt.

ENOKSEN-SVAR.

I januar skrev Ågerøya-beboer Svein Vik Såghus brev til olje- og energiminister Odd Roger Enoksen. Vik Såghus reagerer sterkt på at et statlig selskap tøyer regelverket og kommunens velvilje i forhold til at Statnett har fått etablere seg som kurs- og konferansesenter på øya. Enoksen skriver i sitt svarbrev at han ikke ser noe grunnlag for å gripe inn overfor Statnett i denne saken, og viser til at selskapet redegjorde for formålet om å bruke stedet som kurs- og konferansesenter og forhold angående boplikten da Statnett kjøpte eiendommen i 2005. — Jeg registrerer at departementet godkjenner at hovedhuset står tomt og at annekset bebos, sa Kristian Sundtoft (V) da bystyret i går kveld diskuterte hvordan boplikten skal følges opp. Et enstemmig bystyre vedtok at administrasjonen skal fortsette sitt informasjons- og forebyggende arbeid i bopliktsaker overfor publikum og meglere, og at det skal foretas stikkprøver.

Tekst: Merete Moen

merete.moen@fvn.no - 38 11 35 74