KRISTIANSAND: Det kom fram da firebarnsmorens bestevenninne Blanca Hills forklarte seg i retten i formiddag. Ifølge Hills skjedde selvmordsforsøket høsten 2007, mens 38-åringen fremdeles bodde sammen med ektemannen.

— Datteren til Vian som ringte meg og spurte om jeg kunne komme og hjelpe henne med moren som lå på gulvet. Hun hadde tatt mange tabletter. Mannen min kjørte meg ned dit, og vi ringte ambulansen. Den kom og tok henne med til sykehuset, fortalte Hills.

Ifølge venninnen varte oppholdet på sykehuset én eller to dager. Etter at Vian kom hjem fra sykehuset fortalte hun venninnen hvorfor hun hadde tatt alle tablettene.

— Hun sa; «jeg klarer ikke mer av dette livet», og sa det var årsaken til at hun tok tablettene, fortalte Hills.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VENNER: Blanca Hills (t.h.) var venninne av den drepte 38 år gamle firebarnsmoren Vian Bakir Fatah. Foto: Privat. Foto: Privat

Mye vold i hjemmet

Bestevenninnen fortalte retten om flere episoder hvor Vian ble truet og utsatt for vold av eksmannen.

— Hun ønsket ikke å sove med ham på soverommet. En gang forsøkte han å ta kvelertak på henne mens de var i sengen, fortalte Hills.

Vian skal også ha levd under knallhard kontroll fra eksmannen.

— En gang ba hun om å få gå i en strikkeklubb. Da svarte NN at hun fikk gå hvis hun tok med seg alle barna. Slik var det alltid. Hun var alltid stresset, og hadde altfor mye kontroll, sa Hills.

En annen gang skal den eldste sønnen ha blitt bedt om å forlate morens hus fordi hun skulle ha venninner på besøk. Sønnen ble svært aggressiv, nektet å gå og sa han hadde varslet faren. Vian ba igjen sønnen om å gå. I gangen skal han ha plukket fram en kniv, noe 38-åringen følte svært truende.

Venninnen fortalte at Vian ofte hadde merker etter vold på kroppen. Hills fortalte også at barna ble slått.

— Da datteren ikke ønsket å vaksinere seg fordi hun var redd, slo faren henne med en stol. Det endte med at datteren tok på seg et plaster for å lure faren, fortalte Hills.

- Sviktet av myndighetene

59-åringen mener også at myndighetene sviktet den nå avdøde firebarnsmoren.

— På meg virket det som om sosialkontoret i større grad forsto faren enn moren. Når han viste seg på skolen eller i barnehagen, var han alltid munter, og ville vise med smilet sitt at han var den snille mens hun var den vanskelige. Han var splittet med et ansikt utad og et ansikt hjemme, fortalte Hills.

I månedene før hun ble drept, sa Vian at hun ønsket å starte et nytt liv. Hun ble blant annet en kristen.

— Datteren hørte dette, og sa «du må bo alene. For hvis min far hører dette, så kommer han til å drepe en av oss». Eksmannen ga også beskjed til Vian om at «du skal få hvile når jeg gjør noe mot deg». Dette oppfattet hun som en drapstrussel, sa Hills i retten.

Drapstruet av eldstesønnen

Flere ganger under sin forklaring brøt Hills sammen i gråt, og gjentok hvor glad hun var i Vian. Hun beskrev henne som et godt menneske og en god venninne.

På drapsdagen ble Hills oppringt av Vian bare en halv time før hun ble drept. Vian ba venninnen om å låse henne inn på skolen. Hun dro ned til skolen med en venninne. Da hun kom fram var allerede bestevenninnen død.

— Jeg så alle barna stå på rad i skolegården, og gikk i retning av dem. Jeg var veldig glad i de to yngste barna, og ønsket å skjerme dem fra den drepte moren. Jeg spurte så den eldste sønnen om å få ta med meg de to minste. Da sa han; «Hvis du tar de to små, så dreper jeg deg nå». Jeg fikk panikk, og forlot stedet. Det var et forferdelig øyeblikk, jeg kunne ikke fatte hvordan en far kunne gjøre noe sånt foran barna sine, sa Hills.