SØRLANDET: På fvntv går psykologen hardt ut mot konkurransen, og bruker ordet omsorgssvikt mot foreldre som lar sine døtre delta i konkurransen.

Oland Åsen mener at mange jenter på 16 år ikke er i stand til å avgjøre om de er modne nok til å delta i en konkurranse som Frøken Norge.

– Jeg er rimelig sikker på at vi sender veldig mange unge jenter ut i ulvenes gap uten at de selv er i stand til å ta skikkelig stilling til det på selvstendig grunnlag. Når man er under 18 år er det faktisk slik at foreldre kan si nei, dette får du ikke lov til å være med på, sier han.

Reagerer på kritikken

Sjef for Frøken Norge, Geir Hamnes, reagerer kraftig på kritikken Oland Åsen kommer med.

– Stakkar, det er noen slike folk som er rundt omkring. Jentene må være 17 år når konkurransen starter, og om han mener at foreldrene har alt ansvaret må jeg si at det er rart. Jeg var vant slike problemstillinger på 80-tallet, sier Hamnes til fvn.no.

Tidligere har jenter under 18 år ikke fått delta i konkurransen. Den regelen er nå endret slik at jenter som har fylt 16 år kan melde seg på, men jentene må ha fylt 17 år når konkurransen starter.

– Foreldre kan si nei

I 1997 vant Charlotte Høiåsen Salvesen fra Vennesla modellkonkurransen. Hun tror at konkurransen kan være positiv for jentene, hvis støtteapparatet rundt jenta fungerer godt.

– Jeg mener at hvis foreldrene følger godt opp og veileder så er det en positiv opplevelse, og jenter på 16 og 17 år kan ha sterke meninger og være bestemte, så da mener jeg det ikke trenger å være omsorgssvikt. Hvis foreldre pusher dem ut i noe de ikke er klare for, kan det kanskje få alvorlig konsekvenser, sier Høiåsen Salvesen.

Intervjuer alle

Arrangør Geir Hamnes forteller at de forsøker å sile ut jenter som ikke er modne nok.

– Hvis jenta er kvalifisert blant de 200 beste så har vi allerede gjort en vurdering. Senere har vi en casting-prosess hvor vi finner fram til eventuelle personlige svakheter. I fjor brukte vi Spitznogle som intervjuet hver enkelt semifinalist, forteller missegeneralen.

To gode kandidater ha blitt ha blitt silt ut under fjorårets konkurranse som følge av personlige problemer.

– To av kandidatene vi mente at burde gå videre frarådet Spitznogle at skulle gå videre. Hennes ord veide da sterkt i vår avgjørelse. Vi tar ikke lett på denne oppgaven, sier Hamnes.

Skeptisk

Tidligere missevinner Høiåsen Salvesen mener organisasjonen bak konkurransen ikke var flinke nok til å håndtere deltakerne da hun var med.

– Spørsmålet er om nettverket og støtteapparatet i Frøken Norge er godt nok. Jeg opplevde at det ikke var godt nok til så unge jenter som 16 år, sier hun til fvntv.

– At de har kompetente folk som følger deg, og gir råd og veiledning. Heldigvis hadde jeg så oppegående foreldre og et nettverk hjemme. Jeg visste selv hva jeg ville og satte ned beinet, fortsetter den tidligere misse-vinneren.