GRIMSTAD: Styreleder i Uglands Rederi, Oslo-advokat Jørgen Lund, bekrefter at 57 år gamle Ellen Ugland døde tidligere i dag, mandag 6. desember.

— Dette kom brått og uventet, sier Lund, som utover dette ikke ønsker å gi spesielle kommentarer.

- Ingen politisak

Kvinnen ble funnet død i en leilighet mandag formiddag.

- Legen som kom til stedet konkluderte med at det var et naturlig dødsfall og dermed ingen politisak, sier operasjonsleder Roar Bjartan i Asker og Bærum politidistrikt til Aftenposten.no.

Uklart om testamente

Ellen Ugland skal ha dødd av hjertestans.

- Nå skal hun begraves, deretter kommer en tid med skifte av bo. Før begravelsen har ikke jeg noe spesielt å opplyse. Nå er vi i en privat fase, sier han.

Lund vil derfor ikke kommentere om Ellen Ugland har etterlatt seg noe testamente, eller om han er kjent med hvordan hun vil at den store arven hennes skal fordeles.

Det var i mars i år Ellen Ugland ble eier av milliardverdier. 28. mars i år døde hennes mann skipsreder Johan Jørgen Ugland (88).

Sekretær

55 prosent av de om lag tre milliardene i verdier i rederiet, som også omhandler drift av Nymo Verft, ble testamentert til sønnesønnen Knut Nikolai Tønnevold Ugland, men med sterke bindinger som gjør at det vil gå mange år før han får full råderett over verdiene. De resterende 45 prosent ble testamentert Ellen Ugland.

Det vakte oppsikt at han gjorde alle sine tre barn arveløse.

Ellen Ugland, født Hansen, var sekretær hos Ugland fram til de giftet seg i mai 1989. Etter giftemålet fikk hun en mer og mer sentral posisjon i konglomeratet av næringsvirksomhet styrt fra Vikkilen i Grimstad.

Ellen Ugland var nestleder i styrene både i JJ Ugland Holding og AS Uglands Rederi. Hun hadde også en rekke andre roller i de forskjellige Ugland-selskapene, og satt som nestleder i styret i Vikkilen Industri AS – og endte altså opp som den ene av to hovedarvinger.

Det vakte bestyrtelse i familien da det ble klart at Ellen Ugland ble gjort til en av to hovedarvinger, og at hun kunne disponere verdiene fritt, samt at hun fikk avgjørende innflytelse over den andre arvingen.

Forvaltningsråd

Et eget råd skulle nemlig forvalte verdiene for Knut Nikolai Tønnevold fram til han fylte 28 år, og i dette rådet var Ellen Ugland ett av tre medlemmer. Ved fylte 28 år sier testamentet at Knut Nikolai blir medlem i rådet, før han 35 år gammel skal overta styringen selv, med mindre rådet mener det er uforsvarlig.

Familien hadde bare ventet at Ellen Ugland skulle få en mindre aksjepost, og Johan Jørgens sønn, Lars Torgeir Ugland, uttalte dette til Dagens Næringsliv:

— Jeg har tidligere sagt at han åpenbart ønsker å styre virksomheten fra graven. Jeg hadde håpet at Knut Nikolai skulle få 90 prosent. At Ellen får 45 prosent og kan forvalte aksjene etter eget forgodtbefinnende, kom som en bombe. Jeg er sjokkert over at min far kunne gjøre dette, sa han.

Lars Torgeir ble regnet som farens kronprins inntil han falt i unåde for litt over ti år siden.

Ifølge en artikkel i Dagens Næringsliv i juni i år, er Ellen Uglands nærmeste slektning niesen Ellen K. Dahl Pedersen (44).