Se videoreportasje om saken her SØGNE: Nå legger Stein Frode Ertzeid ned driften på Handelsbryggen i Ny-Hellesund.

Anlegget på det idylliske skjærgårdsstedet vil i 2009 kun bli brukt til ikke-kommersielle aktiviteter av Stein Frode Ertzeids to sønner, Are og Torgeir. Handelsbryggen har de siste årene vært virksomhet for kurs— og konferanser for bedrifter som har leid stedet.

- Umulig å forstå

  • Jeg vil konsentrere meg om Kina-businessen i år. Det er den som har finansiert driften av Handelsbryggen, og markedet er vanskeligere nå, sier Ertzeid til fvn.no.

Bakgrunnen for nedleggelsen er altså finanskrisen. Men Ertzeid, som i 2006 var mentor i tv-serien Farmen, er heller ikke nådig mot Søgne kommune, som han mener torpederer virksomheten med regler.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FARMEN: Gaute Grøtta Grav hilser på daværende Søgne-ordfører Eli Løite. Stein Frode Ertzeid i midten. Bildet er tatt i forbindelse med innspillingen av Farmen i 2006. (Foto: Torstein Øen)

— Jeg har kontakt med mange myndigheter i verden. Det er litt påfallende at dette skjer i lille Søgne kommune og angående et bitte lite berg i Ny-Hellesund, sier Ertzeid.

Han presiserer at stedet er regulert for næring, og kan derfor ikke forstå at kommunen tvinger ham til å drive uten skjenkebevilgning og med et påtvunget renseanlegg.

Se videoreportasje om saken her — Vi ga han muligheten

Ertzeid forstår at et renseanlegg må på plass, men synes kommunen er lite dynamiske i sitt krav om ferdigstillelse av et renseanlegg før lokalitetene tas i bruk til arrangementer. Aktiviteten legges derfor på is i påvente av bedre økonomiske tider.

Derfor vil han nå altså konsentrere seg om business utenfor Søgne og Norge.

— Vi ga Ertzeid muligheten til å komme opp med en midlertidig løsning i fjor høst, men han svarte aldri, sier ordfører Solveig Kjelland Larsen i Søgne til fvn.no.

Hun presiserer at Søgne kommune er interessert i videre drift, men skjenkebevilling er avhengig av at renseanlegg kommer på plass, og det har Ertzeid ifølge ordføreren hatt to år på å få i stand.

Mange saker på Ertzeid

Stedet – og Ertzeid selv – har vært omstridt de siste årene. 47-åringen sier det toppet seg da velforeningen i fjor sommer klaget stedet inn til kommunen for ulovlig skjenking av alkohol, og Søgne-kommune anmeldte ham. Mannen ble i fjor høst også politianmeldt for å ha fått laget og importert 3000 par piratkopierte høyttalere fra Kina verdt tre millioner kroner.

— Saken ble henlagt av politiet. Alt var lovlig og varene ble frigitt av tollvesenet, sier Ertzeid.

Søgne-mannen har også vært i nasjonale – og internasjonale – medier for mer positive ting. Han ble en helt i Kina da han i fjor høst brukte nesten en million kroner på å adoptere og redde en panda.

Dyrene blir værende

Ertzeid kjøpte i fjor sommer opp alle bygningene på Handelsbryggen. I år var det skrevet en intensjonsavtale for utleie til Hotell Sørlandet. Hotellet ønsket å benytte stedet i forbindelse med sine kurs- og konferanseaktiviteter.

Men nå lar det seg altså ikke gjøre, etter kravene fra Søgne kommune.

Investeringene nedskaleres vesentlig, og en del av bygningsmassen vil bli solgt. Det samme vil skje med redningsskøyta «Songvaar». Dyrene, blant annet en lama, vil fortsatt være på stedet.

Ertzeid håper imidlertid at virksomheten er oppe og går igjen i 2010, og fremholder at det ikke er fare for konkurs.

— Selskapet er eid og finansiert av selskapet mitt i Hong Kong, som lever i beste velgående.

Se videoreportasje om saken her