LYNGDAL: Den ene hytten var fullstendig overtent da brannvesenet ankom stedet i 14-tiden. Brannen var da i ferd med å spre seg til to hytter som lå i nærheten.

— Brannen spredte seg i terrenget. Det tok fyr i en av de andre hyttene, og flammene nærmet seg også den tredje. Men vi fikk kjapt kontroll på situasjonen, og brannen ble begrenset til den første hytten, sier brannsjef i Brannvesenet Sør, Jon Inge Aasen, til fvn.no.

Store verdier

Brannmannskapene måtte se at den ene hytten brant ned, mens den andre fikk skader på kledningsbord. Ifølge brannsjef Aasen var den totalskadede hytten relativt ny.

— Det var store verdier som gikk tapt, opplyser han.

Totalt ti personer fra brannvesenet i Lyngdal og to personer fra brannvesenet i Mandal bidro i slukkingsarbeidet. Det skal ha vært personer i den ene av hyttene.

Så langt er det uklart hva som forårsaket brannen.

— Vi vet foreløpig ikke brannårsaken, sier operasjonsleder Børge Steinsland ved Agder politidistrikt til fvn.no.

Advarer

Ifølge brannvesenet spredte brannen seg særdeles fort i gresset og krattet ved hyttene. Brannsjef Jon Inge Aasen frykter nå flere branner hvis ikke folk er varsomme.

— Vi advarer mot å gjøre opp ild i skog og mark etter 15. april. Vi ser vanligvis litt mellom fingrene, men slik det er nå, må man ikke gjøre det. Det er ekstremt tørt. Hvis noen blir tatt for å gjøre opp ild, blir de anmeldt, sier han.

— Er det mistanke om at åpen ild er grunnen til hyttebrannen?

— Nei, det tør jeg ikke si.

- Branner nesten hver dag

Også ved Omland i Kvinesdal brøt det ut brann fredag ettermiddag. Krattbrannen ble imidlertid slukket av brannvesenet rimelig kjapt. For to dager siden var det tre branntilløp vest i Vest-Agder.

— Vi har branner nesten hver dag nå. Vi må bare få stoppet dem i tide. Når det er litt vind, kan det fort bli vanvittig ressurskrevende, sier Aasen, og legger til at det er små uforsiktigheter som skal til.

— Hvis folk er uforsiktige med sigarettsneiper eller engangsgriller, så kan plutselig brannen være helt ute av kontroll.