SANDNES: Kvindølen møtte sammen med to menn fra Farsund og en kvinne fra Klepp i Jæren tingrett tirsdag. Samtlige er tiltalt for å ha oppbevart 146 gram amfetamin, samt en skarpladet pistol. Den 39 år gamle kvindølen er i tillegg tiltalt for grove trusler mot en politibetjent.

— Min klient har valgt å ikke forklare seg i dag. Han erkjenner ikke straffskyld, sier kvindølens forsvarer, advokat Lilly Marie Kongevold, til fvn.no.

Stoppet politibil

Episoden fant sted i Klepp kommune på Jæren fredag 30. november. Kvindølen ble sammen med den ene av farsundsmennene og kvinnen observert i en bil. Da politipatruljen tok opp jakten med blålys, hoppet mennene ut av bilen og stilte seg opp foran politiet for å hindre dem.

Den etterlyste bilen forsvant, men ble funnet igjen kort tid senere ved Øksnevad. Der fant politiet også en sekk med to pakker amfetamin, samt den skarpladede pistolen. En hundepatrulje fant kvinnen, mens de to mennene ble pågrepet om lag to timer senere ved en bensinstasjon.

Det var da kvindølen framsatte truslene mot politibetjenten.

«Der var du faen meg heldig. Sist gang var de fem politifolk for å ta meg. Jeg liker å slåss med politiet. Du skal vite at jeg nettopp har sluppet ut etter 12 år i fengsel. I fem av de satt jeg på Ila», skal kvindølen ha sagt ifølge tiltalen fra Statsadvokatene i Rogaland.

12 år for drap

Deretter skal 39-åringen ha pekt mellom øynene sine, mens han sa:

«Jeg skjøt en mann rett her med rifla».

I 1997 ble kvindølen sammen med en kamerat dømt til 12 års fengsel i Høyesterett for overlagt drap. Han ble kjent skyldig i drapet på Odd Kåre Haughom, som skjedde natt til 3. mars 1995. Drapet ble av dommeren karakterisert som ren henrettelse.

Mannen ble løslatt i august 2005 med en prøvetid fram til 22. oktober 2009. Mindre enn halvveis ut i prøvetiden, mishandlet og truet han broren til et vitne fra en tidligere rettssak. Han slo også en politibetjent i magen med knyttet hånd. For disse forholdene ble han nylig dømt i Lister tingrett .

Ettersom han slapp ut etter å ha sonet åtte år av drapsdommen, med de fire siste årene som betinget, bestemte Lister tingrett i den nye dommen at mannen må sone resten av den opprinnelige drapsdommen.

- Ørliten tilleggsdom

Blir han kjent skyldig i Jæren tingrett, mener forsvareren at straffen ikke blir mye strengere.

— Jeg mener at alle disse forholdene må sees i sammenheng. Sakene i Jæren tingrett og Lister tingrett burde ha blitt behandlet sammen. Hvis han blir funnet skyldig, blir det bare en ørliten tilleggsdom, sier Lilly Marie Kongevold.

Hun understreker at verken den skarpladede pistolen eller amfetaminen ble funnet på hennes klient, og mener derfor at politiet har gått for sterkt ut.

— Tiltalen er for streng i forhold til de reelle forholdene, sier Kongevold.

Jæren tingrett har satt av fire dager til saken.