KRISTIANSAND: Dårlig stabilitet, kombinert med vann på dekk var trolig årsaken til at sjarken Monica IV fra Høvåg kantret og gikk ned utenfor Skudeneshavn i september i år. Det er konklusjonen til Statens Havarikommisjon, skriver NRK Sørlandet.

Like før klokken 14 8. september i år ble politiet varslet om at en 30 fots lang sjark som drev i sjøen med baugen i været like nord for Skudenes, sørøst for Karmøy. Båten var på vei til makrellfiske, men kom aldri frem til bestemmelsesstedet.

I 19-tiden samme dag ble en livløs person observert i sjøen, men vanskelige værforhold gjorde det umulig å få opp personen.

Tre dager etter kantringen ble den 60 år gamle Høvåg-mannen funnet omkommet i sjøen, ikke så langt fra den kantrede båten.

Og nå har altså Statens havarikommisjon levert sin foreløpige konklusjon. I rapporten fra havarikommisjonen står det at det var bølger på rundt to og en halv meters høyde i området på havaritidspunktet, og båtens stabilitet har vært svært dårlig. Både fordi den var rigget for makrelldorging, men også uten dorgerigg hadde båten for dårlig stabilitet, ifølge utregningene til kommisjonen.

Det står også i rapporten at fartøyet ikke tilfredsstilte minimumskriteriene for yrkesfartøy da det ble levert nytt fra båtprodusenten Nor-Dan for tre år siden.

Nå oppfordrer kommisjonen båtprodusenten Nor-Dan Båtbyggeri A/S til å gå i dialog med eiere av denne båttypen slik at de kan gjennomføre tiltak for å stabilisere båtene.

Produsenten anbefales også å sikre at fremtidige båter blir produsert i henhold til stabilitetskravene i Nordisk Båtstandard for yrkesfartøy.