MOTDEMONSTRASJON: Ungdommer fra Blitz-miljøet klarte å forstyrre apellene som ble hold av ekteskapsforkjemperne. FOTO: Aftenposten.

OSLO: Ifølge Vårt Land deltok mellom 2.500 og 3.000 mennesker med i det lovlige opptoget. Blant disse var ti busslaster mer sørlendinger.

— Vi fra Sørlandet ble lagt merke til, og vi var desidert flest. I tillegg til vi som kom med buss, var det flere sørlendinger allerede var i Oslo. Til sammen var vi nok pluss minus tusen, sier Asbjørn Voreland

Voreland (70) er mangeårig misjonær, og står bak protestantenes tur til hovedstaden.

- Over all forventning

Han er fornøyd med demonstrasjonen.

— Den gikk over all forventning. Vi fikk en del motstand fra blitzere og andre som er for den nye ekteskapsloven, men det synes jeg er greit. De har full rett til å benytte seg av ytringsfriheten og si sin mening. Det ga oss bare mer oppmerksomhet i media, sier han.

Det var rundt 200 motdemonstranter fra Blitz-miljøet som ytret sin mening.

Motdemonstrantene, mange av dem det vi kaller blitzere, greide nesten å overdøve tidligere biskop Per Lønnings appell på Youngstorget i Oslo - demonstrasjonstogets endestasjon.

Også de andre appellantene fik tidvis store problemer med å få sitt budskap igjennom - til tross for kraftig lydforsterkning.

Les også: Blitz mot ekteskapsforkjempere Fredelig

Demonstrasjonstoget mot den kjønnsnøytrale ekteskapsloven startet fra Universitetsplassen i Oslo sentrum, og sneglet seg gjennom Oslo-gatene på fredelig vis.

Ikke før appellene startet ble det tilløp til bråk, og politiet måtte bruke fysisk makt for å holde ropende ungdommer langt nok unna til at budskapet kunne komme ut til dem som hadde tatt turen til torget, skriver Aftenposten.

— Nekter folk å elske

  • Når man oppfordrer kristne og muslimer til å demonstrere sammen, er det dumt at det er en demonstrasjon som har til formål å nekte folk å elske hverandre, sier Ellen Millar. Hun deltok med sin egen kjærlighetsplakat bak i toget.

Motdemonstrantene ble skilt fra hovedtoget med politibiler og politihester.

— Det blir bra stil med hesteeskorte, sier Millar.

- Fordømmer ingen

  • Hva er hensikten med denne dagen? Det er å forsvare ekteskapet. Vi er ikke her for å fordømme noen. Vi vil forsvare det vi tror er rett. Vi ønsker ikke å fokusere på om homofili er rett eller galt, sa aksjonsleder Øyvind Benestad til folkemassene, ifølge abcnyheter.no.

Slagord

Motdemonstrantene lyktes godt med å forstyrre appellene med sine to slagord:

1. "Homs i vei, det er helt okei!"; og 2. "Langefinger, langefinger, hvor er du? Her er jeg, her jeg jeg - goddag, goddag, goddag!".

— Toleransen er ute og lufter seg, bemerket den tidligere biskopen, da han midt i appellen sin ble forsøkt overdøvet av taktfaste rop og trommevirvler fra motdemonstrantene som strømmet til Youngstorget.

Deretter hevet Lønning, som nå er 80 år, stemmen og fortsatte appellen med et skarpt oppgjør mot navngitte aviser som har hyllet regjeringens forslag til kjønnsnøytral ekteskapslov som en «seier for kjærligheten og fornuften».

Arrangementet ble avsluttet i 16-tiden. Mange av de unge motdemonstrantene har imidlertid dratt ut i byen. Blant annet samles noen av dem på en kafé, og politiet følger deres bevegelser nøye.

DEMONSTRASJON: Demonstrasjonen gikk fra Universitetsplassen til Youngstorvet i Oslo.