Chablis er en av vinverdenens mest spektakulære suksesser. I et marked der områders popularitet svinger som børsen nå til dags, har Chablis alltid vært et fast holdepunkt. Årsaken er neppe at vinene er så lette å like — tvert imot er de syrlige og mineralske - eller at kvaliteten er jevnt høy. Også Chablis har dem som utnytter et kjent navn og selger likegyldig vin til høy pris.Onde tunger har hevdet at områdets suksess, ikke minst i det viktige amerikanske markedet, rett og slett kan ledes tilbake til at det var et navn mange klarer å uttale uten å føle seg som komplette idioter. Prøv å gå til en av kundebehandlerne på polet og spør om en Saint Aubin Premier Cru En Remilly eller en flaske Rüdesheimer Berg Kaiserstenfelds Riesling Alte Reben. Uansett hvor mye du har bestemt deg, så er sannsynligheten stor for at alt du klarer å stamme fram er «Eh{hellip} har du en god Chablis?»Uansett, suksessen har hatt en spesiell effekt på hele dyrkingsområdet Chablis. Når etterspørsel overstiger tilbud er det fristende å utvide tilbudet. Og akkurat det har skjedd. De siste tiårene har det skjedd en betydelig utvidelse av Chablis. På en tur i Chablis for noen uker siden kunne jeg med egne øyne se hvordan nye vinmarker ble gravd opp og nyplantet med vinstokker.Problemet er at disse vinmarkene, nesten uten unntak, er mindreverdige i forhold til det som tradisjonelt kunne kalles Chablis. Enkelte ligger i skråninger nesten uten soleksponering, andre på flatmark med dyp jord og dårlig drenering. Dette vet da også vinlagerne, og så kaller de vinene fra slike vinmarker for den «lille Chablisen» - Petit Chablis. Den lille Chablisen selger i bøtter og spann her i Norge også. Spørsmålet er om man ikke betaler voksen pris for en liten vin. Når en vin kaller seg Chablis forventer vi nemlig noe spesielt. Vi venter en relativt lett og syrlig vin med et aromabilde preget av grønne epler, sitron og lime, og vi forventer et mineralsk preg som skal minne oss om kalk, sjø og østers. Spesielt det siste er viktig, for uten dette preget blir det liten forskjell på Chablis og annen frisk, lett hvitvin. Uten denne forskjellen blir fort Chablis dyr. Og som denne testen av polets Petit Chabliser viser; for dyr. Chateau Val de Mercy Petit Chablis 2006Nr.: 20116 Pris: 134,90 Kvalitet: 80 poeng2En god og enkel vin som spiller på frukt. Her dufter det epler, nesten pære, og lime, men helt uten det mineralske preget vi skulle forvente. Frisk og fruktig også i munnen, med en ettersmak av grønne epler. God vin, men uten noe av områdets særpreg, og da blir det for dyrt.Domaine Pierre de Préhy Petit Chablis 2006Nr.: 20116 Pris: 139,90 Kvalitet: 82 poeng3En vin som absolutt har særpreg, men kanskje ikke slik alle ønsker. For her finner vi grønne epler, lime og kalk i både duft og smak, men samtidig har duften en merkelig tone av våt ull og støv som ikke er behagelig. Ettersmaken er syrlig og litt spinkel, men igjen med et fint innslag av kalk. Spesiell vin. La Chablisienne Petit Chablis 2006Nr.: 30893 Pris: 139,90 Kvalitet: 83 poeng4Her får vi igjen en vin med vekt på frukt - epler og noe som nesten minner om gule plommer - men også med et svakt innslag av sjø og kalk, både i smak og duft. Mangler litt fylde i munnen og virker litt vandig, men avslutter med fine toner av epler og sjø. Her vises i alle fall litt av områdets særpreg. Laroche Petit Chablis 2006Nr.: 30413 Pris: 139,90 Kvalitet: 83 poeng4Laroche er en av de store spillerne i Chablis, og lager gode og kommersielle viner i alle prisklasser. Fin duft der epler og melon blander seg med et lite innslag av kalk/kritt. Fin frukt i hele smakskurven, sitruspreget ettersmak med et innslag av kalk. Litt lav syre gir et litt emment smaksinntrykk, men ellers er dette svært behagelig. William Fèvre Petit Chablis 2006Nr.: 45970 Pris: 142,90 Kvalitet: 80 poeng2Nok en vin som har typisk duft og smak i retning av sitron, grønne epler samt et innslag av kalk. Men her trekker igjen et vandig totalinntrykk mye ned, for smak og ettersmak blir spiss, syrlig, ganske tynn og svakt bitter. Enkel vin som skulle hatt mye mer konsentrasjon. Paulière Petit Chablis 2006Nr.: 14954 Pris: 145,50 Kvalitet: 80 poeng2Ingen gal vin, men her er særpreget som vi skal finne i noe som kaller seg Chablis. Fruktig og rund i både duft og smak (gule epler, gule plommer), og mangler litt syre til å balansere den sødmefylte frukten. Slutter lett bittert og svakt emment. Relativt fruktig til Chablis å være. Atypisk vin.