OSLO/AGDER: — I de fleste kirkesamfunn jeg kjenner til på Sørlandet har de hatt overgrepssaker, sier Siri Søftestad, doktorgradsstipendiat på dette temaet ved Sørlandet Sykehus. Søftestad har jobbet med barn utsatt for seksuelle overgrep siden 1993, og har nylig startet kampanjen reddesmaa.no, som taler voldsutsatte barns sak.

Engasjement

Nå etterlyser hun et større engasjement blant kirkeledere.

— De burde stå i første rekke i disse sakene, med tanke på deres ideologiske grunnsyn. Jeg undrer meg over det. Er de redde for å virke pietistiske? Spør Søftestad.

— I en menighet jeg kjenner til på Sørlandet sa de at de hadde behov for å dysse dette ned, fordi de var redd for å få dårlig rykte. Da gjør de seg selv en bjørnetjeneste, mener Søftestad.

Hun har flere ganger vært inne som rådgiver i menigheter som har hatt overgrepssaker, og har også hatt kurs for barne- og ungdomsledere.

— Faren i den kristne kulturen er at det er en vegring mot å se virkeligheten. En har lettere for å identifisere seg med overgriperen, og går for fort frem med tilgivelse. En tenker at offeret må tilgi, men det er ikke ofte overgriperen ber om tilgivelse. Det er andre som pålegger offeret tilgivelsen, mener Søftestad.

— ingen sensasjon. - Det er ingen sensasjon i dette, og det er ingen overdrivelse. Der hvor det er mennesker, foregår det overgrep. De menighetene som ikke har oppdaget noe, er bare blinde, sier Randi Dyrerud, administrasjonssekretær i Kirkens

Ressurssenter

De tar daglig imot telefoner fra folk som er utsatt for overgrep.

— I kristne sammenhenger handler det mye om nærhet og å være god med hverandre. Det er akseptert å lukke døren inn til sjelesørgerens rom, der en intimitet med ord kan føre til en fysisk intimitet, sier Dyrerud.

Når det gjelder små barn, sier hun at mange voksne fort får en rolle som «snill onkel».

— Barn har et utrolig behov for å bli sett og bekreftet, og den voksne vil gjerne legge til rette og bety noe, sier Dyrerud.

Idrettsmiljø

Søftestad sier at menigheter tar dette mye mer alvorlig nå enn for bare noen få år siden. Hun holder jevnlig kurs om temaet for menigheter på Sørlandet.

— Mange har retningslinjer for hvordan de skal handle, men spørsmålet er om de har en dypere forståelse, sier Søftestad, som er mer bekymret for idrettsmiljø enn kristne miljø.

— De drar også på turer, og vi vet ganske mye om at mennesker som vil ha seksuell omgang med barn, søker

Her kan du lese onsdagens leder