KRISTIANSAND: Vedtaket i oppvekststyret i Kristiansand mandag kveld skapte kraftige reaksjoner fra barnehageansatte og foreldrerepresentanter. I dag er barnehagene åpne fra kl 07 til 17. – Dette går ikke an, fordi det rammer foreldre, sier en krass nyvalgt leder i barnehageforeldreutvalget (Bafu), Reidun Johre.

– Når medlemmer av oppvekststyret sier at dette forslaget er til det beste for barna, er det en moraliserende holdning. Dette reagerer jeg sterkt på, og det er ille å ha et slikt fokus, sier nesteleder i oppvekststyret, Leif. A. Lyngø.

Fra 50 til 45 timer

Et klart flertall vedtok å redusere åpningstiden i kommunale barnehager fra 50 til 45 timer i uka – altså én time per dag. I tillegg ble satt en grense på at barnet ditt kan være maks 40 timer i barnehagen i uka, det vil si åtte timer per dag. Forslaget ble klubbet med sju mot to stemmer. Kun Ap stemte mot.

– Når de borgelige partiene mener mange foreldre utnytter titimersmuligheten, er det en myte. Dette reagerte også barnehageledere som var til stede på møtet sterkt på, sier Lyngø.

Lyngø spør seg hvordan den enkelte barnehage skal klare å holde oversikt over hvor lenge barnet ditt er i barnehagen.

– Skal man innføre stempling eller klippekort, da? Nei, da begynner dette å bli komisk.

— Til det beste for barnet

Det er Astrid Bekkenes (V) Lyngø beskylder for å være moraliserende. Under møtet mente hun at redusert åpningstid var til det beste for barnet.

– Jeg ble tatt litt på senga, da Ap mente jeg var moraliserende. Vi borgerlige synliggjorde at det er barnet som må være i fokus. I tillegg er det også et stort sykefravær blant de ansatte på grunn av en presset arbeidstid. Vi er opptatt av kvalitet, og følte at nok er nok, sier Bekkenes.

Ukjent besparelse

Ingen har regnet på hvor mye Kristiansand kommune vil spare på redusert åpningstid. Barnehagene selv har lenge etterlyst økt bemanning. På den andre siden er de nå redd at de taper konkurransen mot de mange private barnehagene. Noe som ikke er ønskelig.

– Med makstid i barnehagene og foreldre som jobber fra kl 08-16, går ikke dette. Hva med dem som begynner på jobb kl 07?, sier Bafu-leder Reidun Johre.

Konsekvensen kan bli at foreldre må redusere sin arbeidstid.