KRISTIANSAND: På riksvei 456 ved Stokkelandsskogen på Langenes skled en personbil av veien, som følge av de såpeglatte veiføret. Uhellet skjedde klokken 07.35 da svært mange bilister var på vei til jobb.

— Det var svært glatt på stedet. Bilen kjørte utfor veien. Føreren kom fra ulykken uten personskader, men trafikken stod i en periode stille i begge kjøreretninger, opplyser operasjonsleder ved Agder politidistrikt, Frank Solås, til fvn.no.

Regionsjef i Norges Lastebileier-Forbund i Agderfylkene og Rogaland, Karl W. Strandvik, var vitne til trafikkuhellet og reagerer kraftig på kjøreforholdene som møtte bilistene i morgentimene.

Han mener trafikken stod stille i begge retninger fordi det var for glatt, og finner forholdene uholdbare.

- Uakseptable forhold

  • Jeg synes det er uakseptable forhold med tanke på at at det er en riksvei og med tanke på tiden på døgnet i særdeleshet. Folk skal på jobb og barna skal på skole, sier Strandwik til fvn.no.

Han noterte glatt veibane klokken 06.30 da han var ute å gikk tur med hunden 1,5 km lenger øst på Langenesveien. Timer senere var kjøreforholdene de samme.

  • Med bakgrunn i fjorårets kaos så forbauser det meg at vi nå får en slik situasjon, når snøen er varslet og når Statens vegvesen sier at de har gått gjennom rutinene og at beredskapen er på topp. Da forsterker det min forbauselse, sier en oppgitt Strandwik.

SPEILGLATT: Bilistene på Langenesveien måtte ta det rolig på det speilglatte vinterføre som møtte dem i morgentimene.

Bør holde bakken bar

— Det er vanskelig å salte når det er kaldt, men det har det ikke vært. Etter vår oppfatning burde det vært utført preventiv salting, sier Strandwik, som har kontaktet Statens vegvesen og bedt dem kontakte sine entrepenører om forholdene.

Han har også forsøkt å kontakte Veitrafikksentralen i morgentimene uten å lykkes.

— Vi har hatt litt telefoner, men det har stort sett gått greit, sier vaktoperatør ved Veitrafikksentralen, Torgeir Haugland, til fvn.no.

Vaktoperatøren sitter i Porsgrunn og administrerer fem fylker og har hatt nok å gjøre i morgentimene. Årsaken er opplagt.

- Ikke noen stor krise

  • Det har jo kommet nedbør i form av snø som påvirker trafikken, men det er ikke noen stor krise. Det er ikke store mengder som har kommet, sier Haugland til fvn.no.

- Hva kan det være at veiene ikke blir holdt bare, selv når det ikke kommer store mengder snø?

  • Det vet jeg lite om. På morgenkvisten var mannskapet ute, men snøen må falle ned først. Vi kan ikke være alle steder samtidig. Det at trafikk står i begge retninger kan også ha noe å gjøre med hvordan bilene er skodd og bilførerne kjører. Det er ikke bare oss og vedlikeholdet som har skylden, jeg tror også bilistene må ta sin del av det, sier Haugland til fvn.no.

Han opplyser om at Statens vegvesen har alt av disponibelt utstyr ute og mannskap som jobber med forholdene.

Også på riksvei 402 mellom Birkeland og Lillesand var det dårlige kjøreforhold torsdag morgen. En kvinne ble brakt til sykehus etter at bilen hun kjørte havnet i en bekk.