KRISTIANSAND: Hummerbestanden er i fare, og fiskeridirektør Peter Gullestad vil at du i år som hobbyfisker bare skal få lov til å fiske med fem teiner. Dermed fyker prisen oppover. I dag har du lov til å ha 20 teiner i sjøen.

Blir dyrere

— Prisen på hummer vil nok stige litt, men prisen har stått stille siden år 2000. I dag må kundene betale fra 390 til 590 kroner kiloen, avhengig av størrelse. Dersom dette forslaget går gjennom, tror jeg hummeren blir fra 50 til 100 kroner dyrere for kiloen, sier daglig leder Reidar Fredriksen hos Fiskeeksperten Reinhartsen AS i Kristiansand.

André Michelsen hos Enok Nilsen deler Fredriksens synspunkter. Han tror også prisen vil øke fra 50 til 100 kroner kiloen.

  • En hummer som har minstemål på 24 centimeter måtte du i fjor betale cirka 300 kroner for. I år må du trolig punge ut med 350-400 kroner for den, mener Michelsen.

Dropper rognhummer

Fiskeridirektør Peter Gullestad nedsatte desember 2004 en arbeidsgruppe med medlemmer fra Fiskeridirektoratet og Havforskningsinstituttet, som skulle finne tiltak som kan bidra til å bygge opp bestanden av hummer langs norskekysten og finne virksomme reguleringer for hummerfisket.

Arbeidsgruppen foreslo å redusere antall teiner fra 20 til 10, men Gullestad vil ha det redusert til bare fem teiner. Dessuten mener han at yrkesfiskere har nok med 80 teiner, og at fisketiden skal begrenses til en måned både for hobby- og yrkesfiskere.

Fiskeridirektøren vil i tillegg at dagens minstemål på 24 centimeter skal økes til 25 centimeter. Rognhummeren skal slippes ut igjen, og totalt sett blir det nesten som en fredning av hummeren for dagens hobbyfiskere.

Rammer ikke yrkesfiskere

— Det er svært få yrkesfiskere som i dag fisker med mer enn 80 teiner, og derfor tror jeg heller ikke prisen vil øke med så mye mer enn fra 50 til 100 kroner kiloen. Men det er klart, at med økt minstemål og forbud mot rognhummer, vil det bli færre antall hummer levert, sier Reidar Fredriksen hos Fiskeeksperten Reinhartsen AS.

Forslaget fra Fiskeridirektøren er nå sendt ut på høring, og fristen for uttalelser er satt til 24. mars.