ARENDAL: I Aust-Agder tingrett ble Christer Erga dømt til fem års ubetinget fengsel. Straffen omfatter også et ran i Drammen, og en rekke andre overtredelser av straffeloven og vegtrafikkloven.

Christer Erga anket dommen fra tingretten i forhold til det uaktsomme drapet på førstebetjent Ivarsen. Bakgrunnen for anken var at hans forsvarer, advokat Thor Bache-Wiig, mente at det ikke var utvist tilstrekkelig subjektiv skyld, det vil si at Erga ikke kunne være klar over at kjøringen hans ville medføre dødsfølge.

Agder lagmannsrett skriver blant annet i sin kjennelse, der anken blir avvist, at ”den dømte med si uansvarlege og vitlaute kløyring over ei lengre strekning hadde skapt ein uvanlig trafikkfarleg situasjon der ei dødsfylge etter påkøyrsle, utforkøyrsle eller kollisjon korkje kunne vere upårekneleg eller ekstraordinær”.

Retten har også vurdert forsvarerens argumentasjon om de tiltak som politiet eventuelt hadde satt i verk veg Grimstadporten.

”Slik ein forstår argumentasjonen frå forsvareren, skulle den dømde ha grunn til å rekne med at politiet hadde teke slike åtgjerder at ingen i nærleiken av sperringa ville bli påkøyrd ved at han heldt fram med si hasardiøse køyring i strid med alle trafikkale åtferdsreglar. Ei slik oppfatning kan det ikkje vere rettsleg grunnlag for. Det kunne tvert om verke støytande dersom ein bilist som trasser seg fram på en slik måte dom den dømde, skal bli ansvarsfri for dødsfylgja nærast med den grunngjevinga at han kunne rekne med at alle ville passe seg for han”.

Lagmannsretten har i sine avsluttende bemerkninger tatt opp til vurdering om Erga hadde grunn til å tro at politiet hadde tatt alle forholdsregler slik at ingen i nærheten av sperringen ville bli påkjørt av Erga.

Retten anfører at uansett om Børge Ivarsen i det kritiske øyeblikk valgte å krysse det østgående kjørfeltet, kan politimannen etter rettens oppfatning ikke sies å ha kommet inn i trafikkbildet på en så ekstraordinær eller uberegnelig måte at Erga ikke kan lastes for dødsfølgen.

De tre dommerne som behandlet saken i lagmannsretten var lagdommerne Asbjørn Nes Hansen, Rune Jensen og Guro Vale Kvavik.