OSLO: Forhandlingene mellom Norsk Flygerforbund, som representerer flygerne, og West Air Sweden, som flyr post for Posten Norge, brøt sammen tidlig i desember. Dersom det blir konflikt, vil 21 flygere legge ned arbeidet fra klokken 15.00 førstkommende torsdag.

Totalt 30 flygere jobber med å frakte post i Norge, og en streik vil trolig lamme distribusjonen av julepost i store deler av landet.

– West Air Sweden er det eneste selskapet som frakter post med fly for Posten. De ni personene som ikke tas ut i streik, vil i prinsippet kunne fortsette å fly. Men i praksis vil trafikken stå dersom det blir streik, sier generalsekretær Sigurd Løkholm i Norsk Flygerforbund til NTB.

Krever oppsigelsesvern

Flygerne har i lengre tid forsøkt å etablere en norsk tariffavtale, uten å lykkes. Partene er blant annet uenige om bruk av kontraktsansatte og oppsigelsesvern.

– Vi krever garanti mot oppsigelser av fast ansatte så lenge man har innleid arbeidskraft. Det vil ikke selskapet gi, og vi mener det er forkastelig. Våre medlemmer er innstilt på å gå til streik, men vi håper selvfølgelig at det kan unngås, sier Løkholm.

Partene forventes å bli kalt inn til Riksmeklingsmannen for mekling med det aller første.

– Det er ennå ikke avklart når meklingen starter, men jeg har løpende kontakt med Riksmeklingsmannen, og det er mulig vi kommer i gang til helgen, sier Løkholm.

– Ingen streik før jul

Kommunikasjonsdirektør Elisabeth Gjølme i Posten Norge tror ikke det blir noen streik før jul.

– Riksmeklingsmannen har lagt ned forbud mot streik før mekling er gjennomført, og vi har fått signaler om at det ikke vil skje før etter jul. Det er dermed ikke fare for at en eventuell streik vil ramme juleposten. Partene sitter i forhandlinger, og vi håper de kommer til enighet, sier Gjølme til NTB.

Norsk Flygerforbund har imidlertid ikke fått beskjed om at meklingen kan bli utsatt.

– Jeg har snakket med meklingsmann Nils Dalseide, som skal lede meklingen, i dag, og vi har fått inntrykk av at meklingen starter i løpet av de nærmeste dagene, sier Løkholm.

Det har ikke lyktes NTB å få kontakt med Riksmeklingsmannen.

Skuffet

West Air er skuffet over at Norsk Flygerforbund varsler streik.

– Vi er spesielt skuffet over at streiken varsles på det tidspunktet i året som får størst konsekvenser for folk flest. Disse to ukene før jul er våre mest intensive produksjonsuker, og det er beklagelig at man utnytter en tredjepart, som Posten og det norske folket er, i forhandlingene, sier administrerende direktør Gustaf Thureborn i West Air Sweden.

Han er positiv til videre forhandlinger og håper på en løsning.

– Vi fortsetter med forhandlingene, nå også med Riksmeklingsmannens hjelp, sier Thureborn.