OSLO: Saken ble behandlet i Høyesterett i går. To av lagrettsdommerne som behandlet saken i lagretten, deltok nemlig også på et tidligere fengslingsmøte i saken. Dette mener den dømtes forsvarer fører til at de var inhabile i lagmannsretten.

Dømt

Den 31 år gamle mannen ble i juni dømt til seks års fengsel for å ha påført eks-kjærestens åtte måneder gamle guttebaby så store skader at han døde. Dommen falt i Agder lagmannsrett. Hvis Høyesterett nå tar anken til følge, får babydødsfallsaken enda en runde i rettssaparatet.

— Dommerne har tidligere tatt stilling til hans fortid, og de er dermed ikke upartiske, mener 31-åringens forsvarer, John Christian Elden. Han overtok saken i september i år, etter at den har vært flere runder i rettsapparatet de siste fire årene. Det var først da Elden gikk gjennom saken at både han og hans klient ble oppmerksom på at de samme dommerne hadde vært involvert på to ulike stadier i prosessen.

— Min klient fikk seg en a-ha-opplevelse. Han hadde ikke forstått hvorfor den ene dommeren var så imot ham, som han sa, sier Elden.

— Dommerne burde ha gitt beskjed om at det hadde vært med i prosessen på et tidligere stadium. Dette handler ikke bare om hvordan rettssystemet fungerer, men også hvordan det fremstår, sier Elden, som mener dommen må oppheves.

- Ikke inhabile

Aktor, statsadvokat Erik Erland Holmen, er av motsatt oppfatning, og mener dommen må bli stående. Han mener det som kom fram i fengslingsmøtet ikke har noe med selve dommen å gjøre.

— Jeg mener at de to dommerne ikke var inhabile, sier Holmen.

Han mener det er uheldig for straffesaken at spørsmålet om habilitet kommer opp etter at saken er ferdig.

— Det var full anledning til å ta dette opp i løpet av hovedforhandlingen, sier Holmen som ikke har hatt befatning med saken før nå.

John Christian Elden sier at hans klient gjerne skulle vært foruten den lange rettsprosessen.

— Han fastholder at han ikke er skyldig. Han er oppgitt fordi han er blitt domfelt for noe han mener han ikke har gjort, sier Elden.

Saken er trolig ferdigbehandlet innen en uke.