LYNGDAL: Fotoboksen ble skutt ned kort tid etter at veivesenet hadde fått på plass en ny boks langs strekningen. Forrige gang den ble ødelagt av hagleskudd var natt til 21. september, og i begynnelsen av forrige uke ble den ødelagte boksen erstattet.

— Onsdag denne uken ble det oppdaget at den var skutt på igjen. I tillegg til å skyte den, har gjerningspersonene også sprayet skum inn i boksen etterpå, sier politibetjent Hanne Rom Havaas ved Lyngdal lensmannskontor.

- Hvorfor skum?

— Det kan jeg ikke svare på. Kanskje de ville forsikre seg om at bevis ble ødelagt, sier Havaas.

Fotoboksen ved Lenefjorden er digital, og bildene som tas blir fortløpende sendt inn til Statens vegvesen i Oslo. Da boksen ble skutt ned sist fikk politiet en liste over alle bilene som var passert like før den ble ødelagt. De ansvarlige er foreløpig ukjente for politiet.

— Det er tredje gang det skjer, så det er noen i lokalmiljøet som vet noe. Vi er derfor svært interessert i tips fra publikum, sier Havaas.

Les også: Fotoboks skutt ned med hagle

Alle tre sakene er fremdeles uoppklarte.

Ifølge Havaas er vandalene ansvarlige for å ha ødelagt for store verdier, siden hver reparasjon av boksen koster om lag 150.000 kroner. I tillegg har staten også gått glipp av store summer ved at boksen har stått uvirksom. Etter at boksen ble skutt ned 21. september måtte det bestilles nye deler, og på grunn av høstferien gikk det over to uker før boksen var på plass.

- Tar femten hver gang

Ifølge avdelingsingeniør Arnfinn Ekberg i Statens vegvesen er det om lag femten sjåfører som blir tatt hver gang det utføres en fotobokskontroll ved Lenefjorden. I Agder er det utplassert 18 fotobokser, og totalt blir rundt 7000 bilister fotografert i året.

— Jeg vil tro bøtene gjennomsnittlig ligger på mellom 2000 og 3000 kroner, sier Ekberg.

I løpet av en kontroll håver staten dermed inn minst 30.000 kroner. Kontrollene gjennomføres ved jevne mellomrom, men Ekberg ønsker ikke å uttale seg detaljert om hvor ofte fotoboksen ved Lenefjorden er aktiv.

— Alt jeg vil si er at vi har kontroller et visst antall dager i året. Vi har jo ikke kapasitet til å skrive ut en drøss med bøter hver dag hele året, sier han.

Tar inn 10 millioner i året

Fotoboksen ved Lenefjorden ble beskutt for første gang natt til 17. april, før den i de hele tatt ble satt i drift.

Totalt sørger fotoboksene i Agder-fylkene for å fylle statskassen med flere millioner kroner. I løpet av årets seks første måneder ble 2140 bilførere fotografert, noe som tilsvarer om lag 5 millioner kroner i bøter

Magne Heggernes ved politiets ATK-kontor kunne fredag ikke si noe om hvor mange bilister som har blitt fotografert i fotoboksen ved Lenefjorden, ettersom kontrollpunktet ennå ikke er synlig i det statistiske materialet.

Medregnet ordinærer fartsbøter har staten dratt inn 19,8 millioner kroner på trafikksyndere i Agder-fylkene første halvår 2008. Les også: Kraftig økning i forenklede forelegg