KRISTIANSAND: Seks litauere sitter mandag i arresten hos politiet i Kristiansand. Litauerne, som er i alderen 22 til 32 år, ble pågrepet på Suleskardveien søndag kveld, etter at de hadde kjørt seg fast på den vinterstengte fylkesveien.

Politiet tror de seks kan kobles til to hytteinnbrudd som ble oppdaget i Setesdal søndag. I en av bilene litauerne satt i ble det funnet flere gjenstander som politiet tror stammer fra disse to innbruddene.

— Det er beslaglagt en god del gjenstander. Noe er typiske hyttegjenstander, sier politiadvokat Julie Møller Digre i Agder politidistrikt.

Sjekkes mot andre tyverier Mandag var politiet i gang med å avhøre litauerne. Etter å ha avhørt to av de seks pågrepne, antar politiet at to av dem er bosatt i Stavanger-området. De andre er trolig tilreisende. Nå sjekkes de seks tyveri-siktede mennene opp mot liknende tyverier i Agder den siste tiden.

— Vi har en del meldinger vi kommer til å sjekke, for å si det sånn. Vi har frist til onsdag med å begjære dem fengslet, sier lensmann i Bygland, Sigurd Langeid.

Totalt åtte litauere antas å ha tilhørt følget på tre biler som ble observert søndag kveld. To ble innehentet av politiet, mens den tredje bilen klarte å komme seg over fjellet til Rogaland. De åtte personene skal ha kommet motsatt vei tidligere på dagen, mens bommen fremdeles var åpen. Klokka 12 søndag ble veien stengt for resten av vinteren.

Fikk varmet seg Det var altså på veien tilbake det gikk galt. Takket være iherdig innsats fra politi, veivesen og lokale krefter ble litauerne reddet ut fra fjellet. Den ene bilen sto bom fast fem kilometer innenfor bommen da politiet kom til unnsetning.

— Det var nokså ekstremt. Det snødde tett og sikten var svært dårlig. Vi måtte ha en svær firehjulstrekker for å komme oss inn, fortalte Langeid til fvn.no søndag kveld.

De seks tynnkledde utlendingene fikk dermed varmet seg litt i politibilen, før turen til slutt endte i kasjotten i Kristiansand. Hvis politiet får sine mistanker bekreftet, kan de trolig belage seg på å sitte der en god stund fremover også.

Politiet i Rogaland leter nå etter bilen som klarte ferden over fjellet. Mandag kveld opplyser vakthavende jurist i Rogaland politidistrikt at det foreløpig ikke er gjort noen pågripelser i forbindelse med saken.