KRISTIANSAND: – Hvis samfunnet mener det er legitimt å omskjære gutter, må det legges til rette for det. Slik er det ikke i dag, og da burde man være like restriktive som med omskjæring av jenter, sier Kristian Hagestad, fylkeslege i Vest-Agder.

I går omtalte Fædrelandsvennen hvordan muslimer i Kristiansand måtte ty til et kontorlokale for å tilby omskjæring, utført av en omreisende kirurg fra Danmark.

Les også: Omskjærer gutter i kontorlokaler

Bakgrunnen er at Sørlandet sykehus ikke lenger ønsker å tilby rituell omskjæring av gutter.

Foreslo lovregulering

Omskjæring av jenter kalles kjønnslemlestelse, og er et strengt forbudt inngrep. Omskjæring av gutter er relativt lite omstridt, og praktiseres særlig av muslimer og jøder. I 2003 foreslo Helsedirektoratet å lovregulere gutteomskjæring, men Helsedepartementet har ikke tatt ønsket til følge.

Hvis autorisert helsepersonell foretar omskjæringen, er hun/han forpliktet til å gjøre det faglig forsvarlig.

– Grått marked

Men utover det, kan nærmest hvem som helst foreta inngrepet, hvor som helst. Kun straffelovens paragrafer om legemsfornærmelse eller legemsbeskadigelse regulerer lovligheten.

– Vi åpner for et grått marked, hvor omskjæring foregår uten offentlig kontroll. Vi har også eksempler på at leger uten norsk autorisasjon foretar omskjæring. Vi er veldig lite fornøyd med dette, sier Hagestad.

Han oppfordrer Kristiansand kommune til å vurdere å tilby behandlingen.

Dahlen åpen

– Å reise helt til Drammen og omskjære barna sine for 9000 kroner blir et dårlig tilbud. En kan jo spørre seg om ikke Kristiansand, med så mange muslimske innvandrere, bør legge til rette for omskjæring i egnede former, sier Hagestad.

Helse— og sosialdirektør Lars Dahlen i Kristiansand kommune åpner for å finne en løsning:

– Jeg vil ikke avfeie dette. Vi kan ikke foreta inngrepet. Men om vi får en henvendelse, vil vi vurdere om vi kan legge forholdene til rette for omskjæring.