AGDER: — Du er langt ifra den første som ringer i dag og spør om snøskredfare. Folk er litt bekymret, sier Knut Inge Repstad, organisatorisk leder for fjellredning på Hovden og Bykle, til fvn.no.

Les også: Nytt snøskred på Hovden søndag

Etter at en skoleklasse berget seg ut fra et skred på Hovden i forrige uke er altså folk mer på vakt. Repstad vil ikke skremme folk fra å være i fjellet, men opplyser at skredfaren er høy. Han oppfordrer folk til å ha respekt for naturkreftene og holde seg unna skredområder.

- Men hva er egentlig et typisk skredområde?

— Det er snakk om heng med mye snø og mer enn 25 graders helling. Og høydeforskjellen trenger faktisk ikke være mer enn fem-seks meter for at det skal kunne gå ras, sier Repstad.

Meteorolog i Storm Roar Teigen forteller om en viss skredfare mandag og tirsdag, men så blir det bedre vær og lite endringer i været. Raske temperaturendringer, mye vind og kraftig snøvær uteblir altså i den nærmeste perioden, - faktorer som ofte resulterer i skred.

Repstad forteller at det ofte er snakk om off-piste kjørere og folk som graver til sitteplasser i en helling, som utsetter seg for fare. Og det hjelper sjelden med den såkalte Recco-brikken som en finner i en del alpinjakker.

Kjemper med tiden

  • Dessverre er det tiden vi må kjempe mot, og folk klarer seg sjelden lenger enn 20 minutter under snøen. Er det langt inne på fjellet har vi en utrykningstid på mye lenger tid enn det, sier Repstad.

Og når det gjelder recco-brikken, er det ikke en gang søkeutstyr blant Røde Kors og andre fjellreddere for å finne brikkene. Recco-søkeutstyr er mer vanlig nedover i Europa og USA.

— Vi har et sender-mottaker system som brukes. Det er en del off-piste kjørere som har en slik sender på seg, som kjøpes på sportsbutikker.

- Store mekaniske krefter

Men målet er helt klart å hindre folk i å komme i skred i det hele tatt.

— Det er så store mekaniske krefter i et skred at en for eksempel kan brekke ryggen eller få andre alvorlige skader, sier Repstad.

Han råder folk til og ferdes i i sikre områder, men ha med søkestav og spade om en går utenfor løyper og tror en kan komme inn i områder der det er mer fare.