LINDESNES: — Det er en katastrofe for hele bygda. Dette var litt av et sjokk, sa Jon Harald Rømteland, leder for Vestbygda og omegn velforening, da vi informerte ham om utfallet av klagene som velforeninga og to andre instanser hadde sendt på saksbehandlingen i Lindesnes kommune.

Tre klager

På kommunestyremøtet 13. november i fjor ble det bestemt, med 11 mot 10 stemmer, at det skal bygges ny E 39-trasé vest for Vigeland sentrum. I forkant av denne behandlingen så det lenge ut til å bli nei, men etter at Høyres Pål Dalhaug la sin stemme på den andre vektskåla, ble det altså et knapt flertall for.

I etterkant kom det inn tre klager på kommunens behandling av saken. En av dem var altså fra Vestbygda og omegn velforening – beboere og grunneiere i området rundt den nye E 39-traseen. En annen klage var fra Naturvernforbundet i Vest-Agder, og en tredje fra grunneier Lise Johanne Ukkelberg. Manglende miljøhensyn, samt enkelte politikere og saksbehandleres habilitet var noe av det som ble påklaget. Ingen av klagene vant altså fram.

— Dette kan vi ikke finne oss i. Vi mister jo hele tilliten til det politiske systemet. Nå må vi se på om vi skal gå videre med saken. Det begynner jo å koste en del penger da, men slik som dette kan vi ikke ha det, sier Rømteland.

Han legger ikke skjul på at han trodde utfallet av klagen ville bli en annen.

Fornøyd ordfører

Ivar Lindal, ordfører i Lindesnes, var derimot glad for resultatet.

— Sett fra kommunens side er jeg veldig fornøyd med resultatet. Fylkesmannen har gjort et grundig arbeid i behandlingen av klagene og sett nøye på alle innspill, ut fra hva jeg kan se. De har konkludert med at det ikke har blitt foretatt noen ulovligheter i denne saken, og at vedtaket er tatt i tråd med lover og regler, sier han, og fortsetter:

— Jeg er glad for at det nå endelig skal kunne settes strek for denne saken, sier han.

Vedtaket

I vedtaket står det blant annet: «Oppsummert anser Fylkesmannen at kommunestyret under sakens behandling har vært oppmerksom på de vesentligste og berøre interesser. Likevel har kommunestyrets flertall valgt å vedta en reguleringsplan som klagerne på ulike områder er uenige i, og som det også har vært stor politisk uenighet om. Fylkesmannen er generelt varsom med å sette kommunens skjønnsmessige avgjørelser til side når disse er hjemlet i plan- og bygningsloven med underliggende regelverk og bygger på riktige faktiske forutsetninger. Loven tillegger den kommunale planmyndighet omfattende myndighet ut fra den forutsetning at lokalkunnskap er av stor betydning ved slike vurderinger.»