— Det er klart dette har vært en belastning. Dette er jo en form for varsling, og en føler jo at mange synes at det jeg har gjort er utidig. men jeg lar meg ikke knekke så lett, sier en lettet Halvorsen til Fædrelandsvennen.

Klinikksjef Geir Bøhler ved kirurgisk klinikk etablerte et ekstra operasjonsteam i helger og bevegelige helligdager fra 1. januar 2015. Dette var både for å styrke den generelle beredskapen for øyeblikkelig hjelp, og å ta unna ventelister.

Varslet

Men han nektet å styrke operasjonsteamet med ekstra anestesilege, som har ansvar for narkose. Halvorsen protesterte på det sterkeste internt, før ordningen ble innført, men ble ikke hørt. Derfor gikk han til det dramatiske skritt å si opp sin stilling som medisinske ansvarlig på anestesiavdelingen, og dermed ble fylkesmannen i Vest-Agder varslet av anestesiavdelingens leder, Grete Krüger Erdvik.

Til tross for at fylkesmannen opprettet tilsynssak i midten av desember i fjor, valgte Bøhler å iverksette ordningen med ekstra operasjonsteam fra nyttår. Ordningen skal evalueres til sommeren etter et halvt års drift, ifølge Bøhler.

Det er ikke fylkeslege Geir Stangeland fornøyd med.

Uforsvarlig

Han konstaterer i tilsynsrapporten at denne organiseringen er et brudd på forsvarlighetskravet som er lovhjemlet.

«Det forventes at sykehuset gjør umiddelbare tiltak som kan redusere risikoen for svikt ved anestesiavdelingen, jfr ROS-analysen», skriver Stangeland.

Det ble utarbeidet en Risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS-analyse) som viste at det ville være to kritiske områder dersom man opprettet et ekstra operasjonsteam, uten å ta med anestesilege.

1. Pasientsikkerheten for de sykeste pasientene på intensivavdelingen blir svekket i alvorlig grad.

2. Økt sannsynlighet for at anestesilegen må avslutte arbeidet med en pasient, fordi det kommer inn en som er enda mer skadet.

Rammer pasientsikkerheten

«Klinikksjefen (Bøhler, red. anm) avviser ikke denne analysen, men synes heller ikke å vektlegge den», skriver Stangeland og peker på at en evaluering først til sommeren vil medføre et halvt års drift med økt risiko for svikt som kan ramme pasientsikkerheten.

Overlege Halvorsen sier dette om fylkesmannens konklusjon:

— Jeg er selvfølgelig svært glad for dette. Jeg synes det er flott at fylkesmannen tør å ta et så klart standpunkt, og at de ikke faller for fristelsen til å bli politiske, sier Halvorsen.

- Hvordan har sykehusledelsen oppført seg overfor deg etter varslingen?

— Det har jeg ingen kommentar til.

Flat

Klinikksjef Geir Bøhler legger seg helt flat:

Klinikksjef Geir Bøhler legger seg helt flat og allerede denne helga innføres strakstiltak for å redusere risikoen for pasientene. Foto: Steinar Vindsland

— Allerede fra førstkommende helg blir det innført strakstiltak slik fylkesmannen krever, sier Bøhler. - Hvorfor gjorde du det ikke da Halvorsen varslet?

— Jeg burde vært tydeligere på å beskrive hvordan dette skulle løses. Jeg har ikke alltid rett, og jeg trenger å få litt korrekser i blant jeg også.

- Hva tenker du om at Halvorsen har opplevd det som en belastning å være varsler?

— For min egen del kan jeg si at jeg oppfatter det utelukkende som positivt at han har varslet om noe han ikke mente var riktig. Det er slik vi vil ha det, sier Bøhler.