Det sier professor Dag Ingvar Jacobsen ved Institutt for statsvitenskap og ledelsesfag ved UiA.

Han mener løpet statsråd Jan Tore Sanner (H) nå legger opp for å redusere antall kommuner likner for mye på det som har vært forsøkt tidligere — uten hell.

— Før har Høyre vært tydeligere på bruk av tvang, men den tøffe retorikken som ble brukt før valget er nå borte, konstaterer Jakobsen.

— Også Arbeiderpartiet la opp til en ordning med økonomisk kompenasjon for de som ville slå seg sammen, men det førte ikke til færre kommuner. Det viser at økonomiske insentiver ikke er nok, sier han.

Lokale prosesser

Kommunalminister Jan Tore Sanner offentliggjorde lørdag en strategi fram mot kommunesammenslåing basert på økonomiske gulrøtter av en foreløpig ikke definert størrelse, og gode, lokale prosesser uten bruk av tvang.

Dag Ingvar Jacobsen tolker Sanner slik at det kan bli en viss form for økonomisk straff for de som motsetter seg storkommuner. Men han tviler på at frivilligheten det legges opp til vil ha tilstrekkelig effekt, fordi motstanden mot sammenslåing er svært sterk i mange småkommuner.

— Stortinget må lage en klar bestilling, for erfaringsmessig er det vanskelig å tro på frivillighetslinjen. Men det som er veldig interessant er at Sanner eksplisitt sier at regjeringen må ha Ap med på laget. Han rekker ut en åpen hånd til Stortinget og inviterer til et bredt samarbeid som likner det som førte til pensjonsforliket, sier han.

Ekspertutvalg

Noe av sjansen for å lykkes, mener Jacobsen hviler på ekspertutvalget som nå skal nedsettes for å utarbeide forslag til kriterier og prinsipper for kommunesammenslåing.

— Mye avhenger av hva utvalget kommer opp med, og hvilke oppgaver de definerer at kommunene skal ha. Vi kan tenke oss at de foreslår at kommuner som slår seg sammen vil få overført ytterligere oppgaver fra staten, og at de små blir fratatt disse oppgavene. Mange ønsker seg for eksempel den delen av barnevernstjenesten som nå er statlig, og kommuner over en viss størrelse vil kunne få store barnevernsfaglige miljøer. Slike ting kan øke mulighetene for at flere slår seg sammen frivillig, men jeg tror likevel neppe det blir gjort noe før det kommer en ordre fra Stortinget, sier han.

Kompliserende faktor

En annen kompliserende faktor er hva som skal skje med fylkeskommunen, som Høyre har programfestet at de vil legge ned.

— Høyre har tidligere gått tungt ut mot nedleggelse av fylkeskommunen, men også dette har forsvunnet i retorikken etter regjeringsskiftet. Likevel henger disse tingene tett sammen, og er en fryktelig komplisert kabal, poengterer professor Dag Ingvar Jacobsen.

Norge har i dag 428 kommuner i en struktur som ble dannet på 1960-tallet da den forrige kommunereformen reduserte antallet fra om lag 750. Alle de borgerlige partiene har programfestet at det bør bli færre kommuner i fremtiden. Også Ap ønsker endringer i dagens kommuneinndeling, men vil beholde fylkeskommunen.