— Streiken er først og fremst for å ramme arbeidsgiver. Skal det offentlige være med på kampen om arbeidsplasser, må vi kunne konkurrere på lønn, sier leder Åse Birkrem i Delta Kristiansand.

I alt 10.715 statsansatte og minst 17.000 kommuneansatte er klare til å legge ned arbeidet dersom meklingen i lønnsoppgjøret ikke fører fram.

Riksmekler Nils Dalseide før meklingsinnspurten i Staten. Kristiansand kommune og Arendal kommune vil bli rammet av streiken om partene ikke blir enige innen meklingsfristen midnatt til 26. mai. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Blant kommunene som rammes er Kristiansand og Arendal om ikke partene blir enige innen meklingsfristen midnatt til mandag 26. mai. I Kristiansand kommune står 70 ansatte i fare for å bli tatt ut i streik.

Arbeidstakerorganisasjonen Delta har levert listen med de 70 ansatte i Kristiansand kommune som vil bli tatt ut ved en eventuell streik.

Disse blir tatt ut

Åse Birkrem overleverte listen med de 70 navnene til personalsjef Steinar Harbo i kommunen.

I første omgang er det kun ansatte i administrasjonen som blir tatt ut i en eventuell streik. Birkrem ramser opp lønnskontor, kemnerkontor, servicekontor, administrasjonen i Kristiansand Eiendom, sekretærer og konsulenter.

— En undersøkelse Delta har gjort blant landets rådmenn viser at de er bekymret for etterslepet i forhold til lønnsutvikling i privat sektor, sier Birkrem.

- Et lite streikeuttak

— Det gjelder ansatte innenfor alle sektorer i kommunen. De største sektorene som eventuelt blir rammet er nok innenfor administrasjon og økonomi, samt teknisk sektor, sier personalsjef Steinar Harbo i Kristiansand kommune til Fædrelandsvennen.

Onsdag kveld ville ikke Harbo gi Fædrelandsvennen innsyn i listene med de 70 ansatte, med begrunnelsen at kommunen selv ikke hadde fått sett på dem.

— Nå har vi mottatt listene i dag. Vi er fortsatt i en tidlig fase. Morgendagen bruker vi på å sortere de ansatte, og ta kontakt med lederne i de sektorene det gjelder, sier Harbo.

Han sier nærmere informasjon om hvilke sektorer som rammes vil komme i løpet av torsdag eller fredag.

— Det er et lite streikeuttak i forhold til det vi har hatt tidligere. Men så må vi huske at dette bare er førsteuttaket, og at flere kan komme til dersom streiken blir et faktum, sier han.

- Godt forberedt

Meklingen mellom arbeidsgiverne staten og KS og de fire hovedorganisasjonene LO, Unio, YS og Akademikerne skal være avsluttet innen midnatt søndag 25. mai. En eventuell streik starter dermed tidligst mandag morgen.

– Vi er godt forberedt på konflikt og har et kraftfullt, men forsvarlig streikeuttak, sier forhandlingsleder Rikke Ringsrød i Akademikerne stat. De vil i første omgang ta ut 1.500 medlemmer i Mattilsynet, Vegvesenet, Jernbaneverket og NVE i streik.

LO varsler et streikeuttak på 4.335 medlemmer i staten. 1.500 YS-organiserte vil legge ned arbeidet, mens den fjerde hovedsammenslutningen, Unio stat, har tatt ut 3.400 av sine medlemmer i streik.

Må tømme fengsel

Storstreiken vil ramme en rekke departementer og offentlige etater, blant annet en rekke NAV-kontorer. NAVs fylkeskontorer og arbeidslivssentre i Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim og Tromsø vil bli stående tomme.

– Tømming av Bjørgvin fengsel, total stopp i fortolling av varer på Ørje, forsinket skatteoppgjør, frigivelse av varetektsfanger og utsettelse av oppkjøring til førerkort vil være blant streikens følger, ifølge YS Stat.

Bjørgvin fengsel har i dag 90 innsatte, som enten må overføres til andre fengsler, få permisjon eller straffavbrudd, påpeker organisasjonen.

I Oslo vil en rekke arrestforvarere bli tatt ut i en eventuell streik.

– Dette vil i verste fall føre til at varetektsfanger slippes fri, sier YS i en pressemelding.

Rammer barnehager

I tillegg er det varslet storstreik i kommunene og Oslo dersom det blir brudd i kommuneoppgjøret..

Over 17.000 kan bli tatt ut i streik, blant dem nærmere 10.000 LO-ansatte, noe som særlig vil ramme barnehager og skoler.

I Oslo legger over 2.260 fagorganiserte ned arbeidet. Det er særlig de østlige bydelene i hovedstaden som vil merke følgene av streiken. I Bjerke bydel har Unio tatt ut medlemmer fra 22 barnehager, samt flere skoler og skolefritidsordninger i streik.

Etter det NTB erfarer er det den økonomiske rammen for oppgjøret som er det vanskeligste spørsmålet. Tidligere har lærernes arbeidstid vært nevnt som et av de store stridstemaene. (©NTB)