Med 35 skoler og 12 musikkorps er det duket for tidenes 17. mai-tog i Kristiansand. Men dersom ikke mange nok reiser kollektivt, kan det bli også bli tidenes trafikkaos.

— Jeg forstår jo at folk ønsker å ta bilen når de har kledd seg opp i bunader og annen finstas, men håper jo samtidig at mange følger oppfordringen om å reise kollektivt inn til sentrum. AKT har satt opp ekstra busser fra steder og tidspunkt der det forventes mange passasjerer, sier Vidar Lynnæs.

Førstesekretær Henning Blomkvist i Kristiansand kommune (t.v.) og leder Vidar Lynnæs i 17. mai-komiteen ber folk ta bussen for å unngå trafikkaos. Tidenes skoletog startet på torvet. Foto: Tore André Baardsen

Lederen av 17. mai-komiteen i Kristiansand gleder seg til å se kanskje så mange som 10.000 i skoletoget gjennom Kvadraturens gater. Han synes ideen om å invitere alle kommunens skoler til et stort felles tog på 17. mai er en flott måte å markere grunnlovsjubileet på. Åtte skoler har imidlertid takket nei til invitasjonen. Skolene som har valgt å arrangere sine egne lokale tog og arrangement i nærmiljøet er Flekkerøy, Hånes, Justvik, Ve, Lindebøskauen, Vigvoll, Torridal og Mosby.

— Jeg er redd vi hadde druknet i mengden dersom vi skulle deltatt i kjempearrangementet i Kvadraturen, og at beboerne i bydelen hadde blitt skuffet om det i år ikke skulle blitt et lokalt tog og påfølgende arrangement på skolen, sier FAU-leder Anne Helen N. Pedersen ved Justvik skole.

Hun får støtte av foreldrerepresentantene Gunn Marit Daaland og Anne Cecilie Ekberg-Larsen som sier at skolen er bydelens navle, og at det føles mest naturlig å følge tradisjonen og samles der på nasjonaldagen.

Lærerne nedstemt

Rektor Inger Brit Torsøe ved Hånes sier at hun selv og et flertall av skolens ansatte ønsket å delta i skoletoget i Kvadraturen, men at elevene og foreldrenes representanter i skolens styre var imot og sikret flertall for et lokalt tog også i år.

— 17. mai er ikke dagen for å lage krig, sier rektor.

Foreldrene og FAU-medlemmene Anne Helen N. Pedersen (f.v.), Gunn Marit Daaland og Anne Cecilie Ekberg-Larsen er glade for at Justvik skole ikke deltar i megatoget i Kvadraturen. Foto: Tore André Baardsen

Leder av FAU ved Hånes, Gro Hilde Albrigtsen, mener det er kaotisk nok i sentrum på nasjonaldagen, om en ikke også skulle samle samtlige skoler i kommunen i ett og samme tog.De påmeldte barne— og ungdomsskolene i skoletoget i Kvadraturen har til sammen 8000 elever. I tillegg deltar fem videregående skoler, åtte norske og fire utenlandske korps. I tillegg vil sentrum bli fylt opp av foreldre, besteforeldre og mange flere som kommer for å se skoletoget.

Fornøyde elever

Ved Møvig, som er en ren ungdomsskole, var det et enstemmig elevråd som stemte for å delta i toget inne i byen. Fungerende rektor Per Johannes Sørfonden tror den største utfordringen blir å frakte alle festkledde menneskene inn til Kvadraturen.

— Hver familie må jo sørge for seg, og i frykt for at det vil bli umulig å finne parkeringsplass har jeg hørt om flere som vurderer å ta båten til byen denne dagen, sier han.

Følte seg presset

Rektor Tormod Lien ved Øvre Slettheia skole sier skolens styre var delt på midten i synet på om de skulle delta i toget i Kvadraturen. Men da naboskolene Fiskå og Åsane ville til byen, måtte de nesten bare følge med.

— Vi har mobilisert ekstra foreldre til å være med i toget for å hjelpe lærerne med å påse at ingen av elevene forsvinner i folkemengden. Skolen har også med en liste med telefonnummer til alle foresatte, og utarbeider en plan for hvordan vi kan få hjem elever som ikke klarer å finne familiene sine, sier Tormod Lien.

Rektoren ved Øvre Slettheia, som har elever fra 1. til 4. klasse, frykter også at flere elever og foreldre vil velge å bli hjemme framfor å ta seg inn til sentrum for å gå i eller se på skoletoget.

Parkering kan bli problematisk

De som velger å ta bilen inn til sentrum på nasjonaldagen kan risikere å bli stående i kø når uvanlig mange fotgjengere skal krysse sentrumsgatene.

Det vil være strengt forbudt å parkere i gatene som skoletoget og senere folketoget skal gå i. Bilister som ikke overholder dette trues med parkeringsgebyr og borttauing. Kristiansand parkeringsselskap stiller imidlertid alle sine parkeringshus og flere parkeringsplasser gratis til disposisjon på nasjonaldagen. Dette gjelder imidlertid ikke private parkeringsplasser.

— For biler som kommer vestfra vil det på 17. mai være mulig å ta av i rundkjøringen ved Arkivet, og derfra ned til havnegata, sier Vidar Lynnæs.