Under rettssaken i Aust-Agder tingrett nektet 27-åringen for å ha begått de to ranene i Lillesand. Han ble ikke trodd av retten, som fant ham skyldig i både ranet av Narvesen 24. oktober i fjor og Rema 1000 6. januar i år.

Ifølge dommen ble det funnet bilder på mannens Facebook-konto som knytter ham til begge ranene. Da 27-åringen truet til seg 6939 kroner fra Narvesen i oktober var han iført en genser som skal være identisk til en genser han er avbildet med på sin egen Facebook-profil.

Ransmaske på Facebook

På den samme Facebook-kontoen ble det også funnet flere bilder av en maske. Ifølge retten er dette den samme masken som ble brukt av mannen som ranet Rema 1000 i januar. Ransmannen kom da unna med 5000 kroner ved å true betjeningen med en sprayboks.

«Retten fester i denne forbindelse ingen lit til tiltaltes forklaring om at masken tilhører en venn av ham, herunder at bildene ble tatt hjemme hos vennen, og finner det i denne forbindelse særdeles påfallende at tiltalte ikke vil navngi vennen», skriver tingrettsdommer Hanne Wold Johansen i dommen.

Tilsto til bekjente

Spor fra 27-åringens mobiltelefon viser at mannen var i nærheten av begge åstedene da ranene ble begått. Han forklarte i retten at han ikke husket hvor han hadde vært da Narvesen var ranet, men ifølge dommen tilsto han overfor to bekjente at det var han som hadde gjort det kort tid etter forbrytelsen.

Etter ranet av Rema 1000 6. januar ble først en 33 år gammel mann fra Lillesand pågrepet. Han ble senere sjekket ut av saken, da det viste seg at han hadde alibi. 27-åringen som nå er dømt ble pågrepet samme dag.

27-åringen ble også funnet skyldig i en rekke andre straffbare forhold, blant annet ruskjøring, bedrageri og tyveri. Ifølge dommen er han domfelt sju ganger tidligere, hovedsakelig for vinning— og narkotikakriminalitet. Alle forholdene han nå ble domfelt for skjedde før utløpet av den to år lange prøvetiden han ble ilagt ved forrige domfellelse.

Mister førerkortet for alltid

Retten kom fram til at en passende straff var fengsel i ett år og seks måneder. Han ble i tillegg fradømt førerretten for motorvogn for alltid, slik aktor hadde lagt ned påstand om.

I dommen fremgår det at de tre personene som var til stede under de to ranene alle har vært preget av hendelsen i etterkant. Hver av disse er tilkjent 20.000 kroner i erstatning.

27-åringen må også betale 29.050 kroner i erstatning til Narvesen, 10.000 kroner til en butikk hvor han stjal varer og 3000 kroner til en bilopphugger som 27-åringen skal ha svindlet.