— Jeg mener Sørlandet sykehus burde gi maksimalt innsyn i denne saken. Hvis det er snakk om dobbeltroller eller mulige misligheter viser all erfaring at det bare er dumt å holde det hemmelig for innbyggerne, sier Jensen.

Han har fått lese all korrespondanse der Fædrelandsvennen har begjært innsyn i dokumentene i forbindelse med revisjonen fra PriceWaterhouseCoopers (PWC), og svarene fra sykehuset.

Styreleder Camilla Dunsæd i Sørlandet sykehus regner med administrasjonen tar tak i de kritikkverdige forholdene som avdekkes i rapporten fra PricewaterhouseCoopers. Foto: Steinar Vindsland

Revisjonen viste at et antall ansatte har hatt uheldige dobbeltroller hvor de samtidig har fakturert sykehuset fra sitt private firma og at det er foretatt transaksjoner som bør granskes .

Mislighet

Økonomidirektør Per Bertil Qvarnstrøm unntar fra offentlighet alle detaljopplysninger rundt innholdet i mislighetsrevisjonen.

— Jeg har behov for å beskytte enkeltansatte og eventuelt styremedlemmer, det er et prinsipp at sykehuset ikke oppgir enkeltopplysninger om ansattes arbeidsforhold og avtaler, sier Qvarnstrøm og sier at ingen av enkeltsakene dreier seg om økonomiske misligheter.

Fædrelandsvennen har spurt om hvor mange tilfeller av dobbeltroller det er, hvor mange penger sykehusansatte har fakturert sykehuset for gjennom sitt private firma, og hva sykehuset konkret gjør for å forhindre at dette skal skje igjen.

Private

Jensen sier det er anledning til å unnta fra offentlighet opplysninger som gjelder den enkeltes private forhold, altså om familie, hus, sykdom og lignende.

— Men når det gjelder offentlig ansattes oppførsel i sin rolle som offentlig ansatt, er det ikke hjemmel for å unnta dette, sier Jensen.

Qvarnstrøm anslår at det dreier seg om 10-15 saker og sier at politiet ikke er involvert i noen dem. Og sakene vil bli behandlet enkeltvis av sykehuset.

Straffbare handlinger

— Vi kommer ikke til å legge fram en samlet sak om det revisjonen påpekte. Dette blir tatt opp som en del av det daglige arbeidet med å forbedre rutiner for regnskap og ansettelser, for eksempel, sier Qvarnstrøm. Han mener også offentliggjøring av revisjonsmetodene og områdene revisjonen har sett på, vil kunne legge til rette for gjennomføring av straffbare handlinger.

Hovedtillitsvalgt i overlegeforeningen, Hans Torwild Thomassen, er skeptisk til at Sørlandet sykehus legger lokk på de kritikkverdige forholdene som er avdekket. Foto: Reidar Kollstad

Jensen sier unntaksbestemmelsene sykehuset bruker ikke gir anledning til unntak i denne type saker.— I utgangspunktet kan sykehuset unnta fra offentlighet de delene av dokumentet der revisjonsfirmaet gir råd til sykehuset om hvordan saken bør håndteres. Utover det skal alle observasjoner og faktainformasjon som står i dokumentet, være offentlig. Jeg mener imidlertid at sykehuset også bør offentliggjøre hvilke råd som står i rapporten, sier Jensen.

Skeptisk

Hovedtillitsvalgt for overlegeforeningen ved Sørlandet sykehus, Hans Torwild Thomassen, er også skeptisk til hemmeligholdet:

— Dette er ikke i tråd med sykehusets uttalte politikk om åpenhet, sier Thomassen som understreker at han ikke kjenner innholdet i rapporten.

Hovedtillitsvalgt for Norsk sykepleierforbund, Bjørg Synnøve Nikolaisen, sier hun kjenner for lite til saken til at hun vil uttale seg.