Beslaglagt alkohol sendes til Vectura i Oslo. Her oppbevares og klargjøres væsken for destruksjon i deres anlegg. Foto: Vectura
Ved Nedre Romerike Avløpsselskap (NRA) renses det ca. 18 millioner kubikk avløpsvann årlig. Gjennomsnittlig renner det 500 liter avløpsvann i sekundet til renseanlegget fra 130.000 personer, næring og industri. Foto: Ved Nedre Romerike Avløpsselskap (NRA)
Ferdig renset vann slippes ut i Nitelva (Øyeren), der kravet er en fosforrensing på 93 og 70 prosent av nitrogenet. Vrakalkoholen brukes som en næringskilde eller karbonkilde til å fjerne nitrogen i avløpsvann. Nitrogen er et av de viktigste næringsstoffene som forårsaker algevekst i vannforekomster. Foto: Ved Nedre Romerike Avløpsselskap (NRA)

I fjor ble det beslaglagt 23.744 liter øl og vin, og 3.050 liter brennevin i Agder. Annenhver uke kommer det en bil og tømmer lageret i Kristiansand, og frakter det videre til Oslo.

Alternativ råsprit

All øl, vin og sprit sendes ned i en 50.000-liters tank under jorda ved Vectura. Norsk Gjenvinning henter væsken og tar det med til renseanlegget på Strømmen.— Væsken har et alkoholinnhold på 6-11 prosent, avhengig av hva som er destruert, sier Truls Langerød, marked- og salgsdirektør ved Vectura.

Vrakalkohol

På Strømmen brukes væsken som et gratis alternativ til råsprit.

Gjennomsnittlig renner det 500 liter avløpsvann i sekundet til renseanlegget fra 130.000 personer, næring og industri. Foto: Ved Nedre Romerike Avløpsselskap (NRA)

— Vi bruker vrakalkoholen til et biologisk rensetrinn. Som en næringskilde eller karbonkilde til å fjerne nitrogen i avløpsvann, forklarer Bernt Helland, driftstekniker ved Nedre Romerike Avløpsselskap.Nitrogen er, ifølge Store norske leksikon, et av de viktigste næringsstoffene som forårsaker algevekst i vannforekomster. Smugleralkoholen fra Kristiansand hjelper altså til å forhindre uønsket plante- og algevekst i Øyeren.

Kontorsjef ved Tollregion Sør, Helge Breilid, trodde beslaglagt alkohol ble brukt til å lage spylervæske før Fædrelandsvennen gjør oppmerksom på den nye ordningen.

— Ja, da er det blitt forandringer. Nå får ørreten noe skikkelig konjakk av og til, sier Breilid.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!