— Eierseksjonsloven ble laget for å sikre både de som bor i sameiet og de som skal leie av kommune eller stat. Det er skremmende om Mandal kommune ikke kjenner lovverket, eller enda verre ikke bryr seg om det.

Det sier Astri Stein og Jan Vigeland i styret for sameiet for Annas vei 1, 2, 3 og 5 og Ann-Therese Andersen i sameiet i Rebekkas vei på Ime i Mandal.

Det er skremmende om Mandal kommune ikke kjenner lovverket

I begge disse sameiene har kommunen kjøpt opp mer enn en andel på ti prosent av leilighetene. I henhold til eierseksjonsloven går grensen nettopp ved ti prosent.

Loven som kom 1998 kom fordi Stortinget ville hindre at borettslag og sameier ønsket å kvitte seg kommunale utleieboliger.

— Men den skulle ikke bare sikre nok kommunale utleieboliger, den skulle også sette en grense for hvor mye en stat eller kommune kunne kjøpe opp for utleie, sier Stein.

Reagerte

I Rebekkas vei kjøpte Mandal kommune opp to av de ti leilighetene i sameiet allerede før jul 2012. - Vi reagerte på det, og mente det ikke kunne være riktig. Men i dialogen med kommunen kom vi ingen vei, vi ble fortalt at kommunen hadde retten på sin side, forteller Andersen.

Spesielt fra den ene leiligheten har det vært store utfordringer med rus og bråk.

— Samtidig har vi heller ikke sett noe til kommunen som eier i dugnader eller årsmøter. Det forteller om svak ansvarlighet fra dem som eiere, mener Andersen.

Kommunikasjon i lås

I Annas vei kjøpte kommunen den ene av de 16 leilighetene i fjor sommer. I mars ble en ny kjøpt opp av kommunen.

- Jeg kjenner lovverket og ringte kommunen, forteller Stein.

Bortsett fra en viss forståelse i begynnelsen, har det siden ikke vært noen god kommunikasjon med kommunen. - Jeg ble fortalt at saken skulle undersøkes juridisk, men siden har vi ikke hørt noe, sier Stein.

Det kuliminerte med at kommunens folk kom med møbler som skulle inn i leiligheten de hadde kjøpt.

- Jeg ba de slutte med det, at den var kjøpt i strid med loven, sier Vigeland.

Etter noe fram og tilbake ble noen av møblene stående og leiligheten har stått tom siden.

Må selge igjen

Nå krever styrene i begge sameiene av kommunen følger eierseksjonsloven og selger seg ut igjen.

— Vi er helt på det rene at vanskeligstilte også skal ha et sted å bo. Men dette handler om mer enn bare dem, dette handler om et helt bomiljø og hva lovverket sier, sier de tre.

De har nå tatt kontakt med Huseiernes landsforbund og advokat.

Vi er helt sikre på at vi har loven på vår siden

— Vi er helt sikre på at vi har loven på vår siden og er villige til å ta rettslige skritt, sier de.

Til juridisk vurdering

I Mandal kommune var det kun kommunalsjef for oppvekst Erik Tronstad som mandag kunne svare på kritikken.

- Jeg kjenner ikke mye til denne saken, men kan si at den nå er sendt til juridisk vurdering hos advokat, sier han.

Tronstad sier at han ikke kjenner til om kommunen har stanset en innflytting i Annas vei i leiligheten kommunen har kjøpt.

- Kommunen må i dialog

Leder av Huseiernes Landsforbund i Vest-Agder Espen Solum sier han ikke har hørt om noen andre kommuner som har brutt eierseksjonsloven. - Og i Mandal har det skjedde to ganger. Det vitner om en kommune som ikke tar så hardt på lovverket, mener Solum.

Det vitner om en kommune som ikke tar så hardt på lovverket

— Kommunen bør snarest komme i en god dialog med beboerne i sameiene for å søke en løsning. Kanskje kan en dispensasjon fra lovverket være mulig. Uten dialog går det strake veien mot rettssalen, sier Solum.

Solum mener kommunen ikke opptrer som en profesjonell boligaktør i denne saken.

Han mener loven er svært viktig. - Den skal sikre boliger for de vanskeligstilte, men den skal også sikre gode bomiljø. Loven tar for seg en velkjent problemstilling alle kommuner burde ha full fokus på, sier han.