Han er tiltalt for å ha innført rundt 25.000 flasker italiensk vin ulovlig. Vinen var bestilt på forhånd og levert ut fra et lokale der mannen drev butikk i Kristiansand.

Det kom fram da saken mot ham startet i Kristiansand tingrett mandag.

— Jeg ser ietterpåklokskapens lys at jeg kanskje kunne ha gjort ting annerledes, sa mannen iretten.

Fraktet med transportfirma

Den nå pensjonerte forretningsmannen erkjente straffskyld for å ha innført og solgt i første omgang 23.689 flasker vin.

Han erkjente å ha hatt 450.000 kroner i svart fortjeneste på alkoholen, men nektet straffskyld etter tiltalens punkt om manglende merverdiavgift på 125.000 kroner.

I sitt innlendingsforedrag fortalte aktor Geir Magne Søfteland hvordan innførselen skal ha foregått:

Vinen ble kjøpt fra en italiensk vingård fra vinteren 2010, og fraktet 40 ganger med et transportfirma til Kristiansand.

En rekke personer var med å tollklarere vinen og kvitterte på at de var mottakere. Etter å ha signert lot de vinen stå igjen. Vinen ble så hentet av forretningsmannen.

— Deretter ble den solgt med fortjeneste til 200 personer, opplyste aktor.

Startet med tollkontroll

Fædrelandsvennen har tidligere sitert politiet på at kundene var fra alle samfunnslag,og at en del tilhørte «byens øvre sjikt».

Forsvarer Svein Kjetil Stallemo opplyste i sitt innlendingsforedrag at størstedelene av vinen ble bestilt på vegne av en rekke personer. Det har ikke vært drevet løssalg.

Stallemo opplyste også at en del av vinen også ble drukket av mannen privat, slik det kreves for at importen skal være lovlig.

Saken startetda Tollvesenet foretok en kontroll av private vinimportører i juni 2012. Men selv etter at mannen var «avslørt» fortsatte han importen.

Fikk hjelp av pensjonister

Fædrelandsvennen har tidligere skrevet at han fikk pensjonister til å hjelpe seg. Ifølge aktor ble vinen fra Italia mellomlagret i en garasje i Hirtshals i Danmark

Ved ankomst til Norge med Superspeed ble vinen fortollet. Senere ble den solgt ulovlig til forretningsmannens kunder.

Denne importen foregikk fra september 2012 til oktober 2013 og innebar 1700 flasker.

Mot å betale avgift, er det tillatt å importere ubegrensede mengder vin uten bevilling. Men det er ikke lov å selge vinen videre.

Hvis man personlig går over grensen kan man ta med seg inntil 36 flasker. Reglene kom i 2009.