Vegvesenet stoppet hver eneste bil i østgående retning på E 39 på Brennåsen tirsdag morgen. De ble spurt om hvor de skulle, og ledet inn på riktig omkjøringsvei. Foto: Kjetil Nygaard
Her er et bilde av steinblokka tatt bare tolv dager før den raste ut. Foto: Vegvesenet
Steinblokka hang i det lyse feltet i toppen av fjellet. Foto: Kjetil Nygaard
Her stopper Veivesenet bilister på Brennåsen, like ved avkjørselen til Nodeland. Foto: Kjetil Nygaard

SØGNE: — Nå åpnet veien akkurat, sier byggeleder Geir Norum i Statens vegvesen region Sør klokken 08.20. E 39 ved Klepland i Søgne var stengt i morgenrushet, noe som skapte lange køer. Også på veiene hvor det var omkjøring gikk trafikken svært sakte.

Like over klokken 08.00 var veibanen ryddet, og en geolog har gitt klarsignal om at det er sikkert.

Vegvesenet stoppet hver eneste bil i østgående retning på E 39 på Brennåsen tirsdag morgen. De ble spurt om hvor de skulle, og ledet inn på riktig omkjøringsvei. Foto: Kjetil Nygaard

— De har sagt det er greit. Vi skal fjerne restene som ligger rundt veien til natta, sier Norum.

800 tonn stein

Prosjektleder Kjell Soltvedt foran rasstedet. Foto: Kjetil Nygaard

Veien ble rutinemessig stengt klokka 23 mandag kveld før spreningsarbeidet startet.— Da vi sprengte like etter klokka 23 løsnet en stor steinblokk som raste ned i veien, sier prosjektleder Kjell Soltvedt til Fædrelandsvennen.

Blokken ble anslått å være ca. 400 kubikk, noe som tilsvarer 800 tonn steinmasse.

Ryddet opp

Spreningsarbeidet ble gjort på toppen av fjellsiden, og det var ikke planen at noe skulle rase ut.

— Vi har brukt natten på å sprenge steinblokken og ryddet opp på stedet. En geolog har gått over fjellsiden for å se at det er trygt å åpne veien, sier Soltvedt.

Asfalten har også blitt lappet sammen.

Omkjøring

Vestgående trafikk ble ledet over fv 461 og fv 455 via Brennåsen og Laudal. Østgående trafikk ble ledet inn på fv 114 Tangvall - Storenes. Personbiler kunne også benytte fv 456 om Langenes og Vågsbygd.

Steinblokken skal ha rast ut ca. to kilometer fra denne sperringen på E 39.

Busser ble ledet via fv 114.Veivesenet var ute og stoppet hver bil som kjørte vestover på E 39 for å spørre hvor de skulle. Bilistene ble så henvist til riktig omkjøringsvei.