— Vi fikk melding om at en båt lå med kjølen i været, sier Audun Eide, operasjonsleder ved Agder politidistrikt, til Fædrelandsvennen.

Klokka 10.30 søndag fikk politiet melding fra en person som hadde observert en gjenstand i havet.

Observert fra Odderøya

Det var Jan Fredrik Stiansen (40) som meldte fra om observasjonen. Han var på tur med familien på Odderøya, da han oppdaget noe i vannet.

— Vi så at det lå noe og skinte i vannet, mellom Odderøya og sydspissen av Dybingen. Vi meldte fra om dette til politiet, forteller han.

Havnevakta sendte ut et fartøy til stedet, og det ble konstatert at en båt lå i vannet. Den ble slept inn til land.

Kjente igjen båten og slo alarm

En lokal fisker kjente igjen båten som ble slept inn. Fiskeren kjenner eieren av båten, en 66-åring, og han fant etter hvert ut at sykkelen hans sto der den pleier når mannen er i båten. Fiskeren observerte også at dødmannsknappen fortsatt hang i båten. Dermed konkluderte han at båten ikke var stjålet, og at eieren trolig hadde forlist.

— Fiskeren ringte oss og fortalte at han var bekymret. Vi tok kontakt med Hovedredningssentralen (HRS) i Stavanger, som besluttet å iverksette en redningsaksjon, forteller Terje Skaret, skipper på redningsskøyta Egil J. Nygaard.

Tre båter i søk

Både redningsskøyta i Kristiansand, Egil J. Nygaard, og redningsskøyta i Arendal, Inge Steensland, var på øvelse i Lillesand, da begge skøytene ble dirigert av HRS til Kristiansand for å søke etter den savnede mannen. Klokka var da rundt 13.00. Klokka 13.48 startet søket i Kristiansand. Redningsselskapets sommerpatruljebåt deltok også.

— Etter å ha søkt rundt Dvergsøya, vestover rundt Odderøya og på Bragdøya, ble mannen funnet, sier Skaret.

Mannen ble funnet etter rundt 20 minutters leting, ifølge kapteinen. Han sto og vinket på Dybingen, og ble oppdaget av mannskapet på sommerpatruljebåten. Da hadde mannen ventet 3-4 timer på holmen.

- Reddet livet hans

Mannen ble etter hver tatt om bord i Inge Steensland. Han skal ha vært sterkt nedkjølt, og ble fraktet med ambulanse til legevakta.

— Jeg tror fiskeren reddet livet til denne mannen i dag, ved hjelp av observasjonene sine, understreker Skaret.

- To helter

Operasjonsleder Audun Eide sier at både mannen som sto på Odderøya og observerte den flytende gjenstand i havet, og fiskeren, som gjorde undersøkesler som førte til redningsaksjonen ble iverksatt søndag, har bidratt med å redde et liv søndag.

— Det er ingen tvil om at mannen som forliste kunne ha omkommet i dag. De to mennene, som gjorde observasjoner og meldte fra om dette, fortjener heder. Dette viser hvor vikitig det er å bry seg når man ser noe unormalt, poengterer Eide.

- Kjempestas

Jan Fredrik Stiansen, som først oppdaget båten, og som meldte fra til politiet, synes det er hyggelig å ha bidratt til at mannen ble reddet søndag.

— Det er kjempestas og veldig hyggelig. Det er jo fantastisk at det hele endte bra, påpeker han.

Mannen som forliste har fortalt politiet at han dro ut på fisketur ved 08-tiden søndag. Han skal ha kantet da han fikk vann inn i båten. 66-åringen svømte til Dybingen og kom seg på land, og ventet der mellom tre og fire timer før han ble reddet.

Vedkommende ønsket ikke å snakke med Fædrelandsvennen søndag.