— I mange år jobbet jeg i Color Line, og før det som birøkter. Jeg liker å ha noe i gjøre og da jeg ble pensjonist dalte trivselen. Jeg kjedet meg, sier 66-årige Sarah Perioli Bjørnstøl.

Følg FVN Mandal på Facebook, klikk her!

Perioli Bjørnstøl setter ut flagget når butikken holder åpent. Foto: Espen Sand

Derfor åpnet hun opp butikk på det lille bostedet, Sjølingstad, omtrent på kommunegrensa mellom Lindesnes og Mandal. I fjor åpnet hun døra til det rødmalte kremmerhuset «Sarahs samlinger» for første gang.

Lys av bivoks

— Det er meg og min datter som driver butikken. Her finner man litt av hvert, og som navnet sier, så selger jeg en del av det jeg har samlet gjennom årene, sier Sarah.

To glassmontere er fylt med ting fra havet. De har Sarahs barnebarn samlet. Foto: Espen Sand

I flere år jobbet hun som birøkter. Kunnskapen har hun blant annet brukt til å lage stearinlys av bivoks, som hun selger i butikken. Juletre— og kransekakelys av bivoks er blant artiklene man finner. I tillegg finnes blyglass laget av en lokal kunstner. I midten av lokalet dominerer to store glassmontere som er fylt med sjøstjerner, skjell og andre ting fra havbunnen. - Denne hører til mine små. Alt i glassmonterne er samlet av barnebarna mine, smiler butikkeieren.

- Flere vil jobbe

Ifølge psykolog og forsker Per Erik Solem, ved Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA), har det i de siste årene vært en kraftig økning av folk som vil jobbe til de er 67 år.

- Det er mange faktorer som spiller inn, men kanskje er bedre helse den viktigste. Media har satt fokus på eldre i arbeid og pensjon, sier Solem.

Sarah Perioli Bjørnstøl startet butikk på Sjølingstad Foto: Espen Sand

For noen år siden, var trenden motsatt. Etter 1970 opplevde Europa en stadig økende tidligpensjonering. Midt på 2000-tallet snakket man i Norge om at 62 år var blitt den nye pensjoneringsalderen.

Mange kommer innom for en prat eller en kopp kaffe

— Avtalefestet pensjon (AFP) ble etter hvert så populær at 62 år var i ferd med å etableres som den normale pensjonsalderen. Midt på 2000-tallet jobbet kun 20 prosent av kvinnene og 25 prosent av mennene til de var 67 år, sier psykolog og forsker Per Erik Solem, ved NOVA.

— Det hang antakelig sammen med de kulturelle endringene på den tiden, og at eldre begynte å verdsette fritiden høyere, sier han og legger til at denne trenden nå har snudd og at stadig flere eldre ønsker å gå

Sarah Perioli Bjørnstøl startet butikk på Sjølingstad Foto: Espen Sand

den samme veien som Perioli Bjørnstøl.

Solem sier at de fleste klarer overgangen fra arbeidslivet til pensjonisttilværelsen på en god måte.

— Studier viser at vel en tredjedel ser pensjoneringen som en velferdsgevinst, en knapp tredjedel synes verken de har vunnet eller tapt noe - og den resterende tredjedelen opplever tiden som en problematisk periode, sier forskeren.

Blir ikke rik

Tallknuserne klør seg sikkert i hodet og lurer på om bygdebutikken til Perioli Bjørnstøl er blitt en gullgruve i økonomisk forstand, så vi stiller spørsmålet.

Med en tidligere karriere som birøkter, er det et godt utvalg av levende lys laget av bivoks i butikken. Foto: Espen Sand

— Året har vært spennende, men vi har ikke solgt så mye, sier hun og smiler.- Vi har ikke åpent hver dag og det er mest en hobby, Men jeg håper at butikken kan være med å spe pensjonen.

Butikken har i det minste skapt et treffsted i bygda.

— Mange kommer innom for en prat eller en kopp kaffe. Det er utrolig hyggelig, sier Perioli Bjørnstøl.