På sofaen her hjemme i Søgne lå Hilde Barøy nesten invalidisert av smerter i tre måneder. Foto: Tore André Baardsen

— Jeg kunne ikke akseptere uføretrygd og resten av livet med kroniske smerter som 41-åring. Jeg visste at en operasjon innebar risiko, men den var jeg villig til å ta, sier Barøy.

Hun er skuffet over den behandlingen hun fikk ved Sørlandet sykehus i Kristiansand.

Beklager

I en tilsynsrapport fra fylkesmannen i Vest-Agder beklager fagdirektør Per Engstrand sterkt måten Hilde Barøy har opplevd møtet med Sørlandet sykehus.

Smertene jeg hadde i magen, var verre enn fødslene.

Trebarnsmoren tåler en støyt. Flere år som håndballspiller i 1. divisjon for Bryne og Varhaug, ødela menisken i begge knærne før hun flyttet fra Rogaland til Søgne. Og tre barn har hun født.

— Smertene jeg hadde i magen, var verre enn fødslene, forteller hun.

Sykmeldt

Det var i juli 2013 hun begynte å merke smerter som ulmet i buken.

Utover høsten ble det bare verre og verre. I september måtte hun sykmelde seg fra jobben i barnehagen, og etter hvert klarte hun knapt å ta vare på seg selv og de to minste barna.

— Eks-mannen min, Arild, måtte sykemelde seg for å hjelpe meg hjemme. Han gjorde en fantastisk jobb, og jeg kan ikke få takket ham nok, sier hun.

På sofaen

I tre måneder lå hun nesten bare på sofaen. I sine beste perioder klarte hun å gå litt rundt i leiligheten, rydde og kanskje gå i butikken i etasjen under der hun bor for å handle litt.

Hun mistet fullstendig lysten på mat på grunn av sterke smertestillende medikamenter og raste ned i vekt. To ganger var smertene så sterke at hun måtte akutt inn på sykehuset.

Ett av barna hennes er forløst ved keisersnitt i 2004. En tid etter fikk hun smerter i magen, som stammet fra sammenvoksing av vev etter keisersnittet, på fagspråket kalt adherans. Dette er ikke uvanlig verken etter keisersnitt eller andre operasjoner hvor buk/mage åpnes.

Men hun ble operert, og smertene forsvant.

Derfor kjente hun igjen symptomene. Hun sa i fra til sykehusansatte at hun mente det kunne være adherans igjen.

Nektet

— Men de nektet å undersøke meg. De sa at risikoen var for stor med tanke på operasjon. Legene var redde for å stikke hull på tarmer og at adheranser dannes på nytt etter slike inngrep.

Jeg ble så fortvilet.

Sykehuset gjennomførte flere undersøkelser, både gynekologisk og i tarm, for å finne årsaken til smertene, men hver gang hun ble satt opp til undersøkelse, måtte hun inn på ny venteliste og uker og måneder gikk.

Sykehuset konkluderte med at hun måtte leve med smertene og at alt de kunne hjelpe med, var å gi henne smertelindring. Hvilket ville betydd uføretrygd, slik Barøy opplevde det.

Fortvilet

— Jeg ble så fortvilet. Jeg visste hva smertene kom fra, men de ville ikke høre på meg. I stedet ble jeg en kasteball i systemet. Jeg følte meg som en forgasser på et verksted.

Fagdirektør Engstrand har forståelse for at hun opplevde at dette tok lang tid, men understreker at sykehuset har fulgt vanlig praksis.

Han peker også på at man generelt er varsomme med nye operasjoner på sammenvoksninger.

«Man kan derfor si at sykehuset ikke har hatt noe effektivt behandlingstilbud», skriver Engstrand i forbindelse med tilsynssaken som fylkesmannen i Vest-Agder opprettet.

Ikke lovbrudd

I den fikk ikke sykehuset kritikk for brudd på lovverket, men en påpakning om å forbedre kommunikasjonen.

Til slutt sørget fastlegen for en henvisning til Sørlandet sykehus Arendal. Der undersøkte de buken, fant sammenvoksingene og gjennomførte operasjonen 24. mars 2014. Det tok 18 dager fra hun fikk timeavtale til hun var ferdig operert. Operasjonen tok under en time. I Kristiansand hadde hun holdt på i over et halvt år uten resultater.

Bare to uker etter operasjonen kunne hun jobbe igjen, og nå er hun tilbake i 100 prosent stilling uten noen form for smerter.

— Sykehuset har som motto: «Trygghet når du trenger det» og «Pasienten i sentrum». Det stemmer ikke slik jeg opplevde det i Kristiansand. At ikke jeg, som et voksent ansvarlig menneske, skulle få lov til å bestemme at operasjonen skulle gjennomføres selv om det var risiko forbundet med den, er krenkende, sier hun.

Det var annerledes på sykehuset i Arendal: Der opplevde jeg å bli hørt, sett og tatt vare på.

- Kan ikke bestille inngrep

Fylkeslege Kristian Hagestad sier pasienter ikke kan bestille inngrep som legene mener det ikke er medisinsk grunnlag for.

— Pasienten har rett til informasjon og til medvirkning ved valg mellom forsvarlige undersøkelses- og behandlingsmetoder. Retten innebærer imidlertid ikke at pasienten kan «bestille» et bestemt operativt inngrep, som legen anser det ikke er medisinsk grunnlag for. Når ikke risiko står i forhold til mulighet for gevinst, er det legen som bestemmer, sier fylkeslege Hagestad.

— Men det viste seg jo å være god mulighet for gevinst da undersøkelsen og operasjonen ble utført i Arendal?

— Den diskusjonen har jeg ikke faglig grunnlag for å ta.

Videre sier han at pasienter med langvarige magesmerter skal ivaretas seriøst og respektfullt. At de skal møtes med aktiv diagnostikk, om mulig med behandlingsmessige tiltak, samt ikke minst god kommunikasjon og informasjon fra helsetjenestens side.

— I dette tilfellet er pasientens opplevelse at så ikke har skjedd, hun har opplevd seg som en kasteball i systemet. Den erfaringen er det all grunn til at sykehuset tar på alvor, avslutter Hagestad.