Faksimile 23. april 2014. Foto: Espen Sand

— Skolen er limet i bygda. Det vil være forferdelig om ungdomstrinnet flyttes til Nodeland. Jeg har fått mange telefoner fra bekymrede innbyggere, og flere vil flytte om skolen legges ned, sier Øistein Hatlebakk i Songdalen Frp.

Om få uker skal politikerne bestemme seg for ny skolestruktur i Songdalen. I tirsdagens avis presenterte Fædrelandsvennen forslagene til ny skole som er jobbet fram i den to år lange prosessen.

Finsland skole er i dag en 1-10 skole med 159 elever. Ett av forslagene er å flytte ungdomstrinnene fra Finsland til Nodeland. Noe Haltebakk mener kan bli krevende for enkelte av bygdas ungdommer.

— De som bor på Røyrås får opp mot tre timers skolevei til Nodeland. Jeg vil kjempe hardt for å beholde skolen, sier politikeren som bor på Finsland.

Gunstein Theland bor på Finsland og har to barn på skolen. Han har sendt brev til kommunen og bedt dem skåne skolen.

— Jeg tror det vil knekke litt av lokalmiljøet om man sender ungdommene ut av bygda. Jeg savner også bedre dokumentasjon på faglige konsekvenser ved nedleggelse, sier Theland.

Kommuner mener det vil koste 70.000 kroner i året å skysse elevene fra Finsland til Nodeland. Hatlebakk mener det vil koste opp mot 1,5 millioner.