Midnatt

Backer får melding at generalmajor Liljedahl har sendt kaptein Vogt for å be om 24 timers våpenstillstand.

Klokken 03.00

Kaptein Vogt kommer fram til Evje. Våpenstillstand i 24 timer inngås klokken 03.30. Klokken 04.00

Major Backer får melding om våpenstillstanden og underretter Liljedahl.

Klokken 11.00

Melding fra general Ruge. Fullstendig kapitulasjon vil være ytterst skadelig. Dersom Liljedahl ikke vil ta opp kampen, skal han la dem som vil fortsette spre seg og søke til nærmeste avdeling. Hjelp med mat og utstyr. Nederlag og krigsfangenskap er bedre for landet enn frivillig kapitulasjon av hele styrken.

Formiddag

Major Backer får rapporter fra avdelingene. 1. kompani melder at mannskapenes kondisjon er blitt verre. 3. kompani har også en nedslående rapport, en av fenrikene har fått nervesammenbrudd. Kaptein Eriksens rapporterer at moralen her var bedre enn ved 1. og 3. kompani, men størstedelen ville overgi seg.

Søle og slaps. Gårdsveiene ubrukelige. Opphold i stillingen eller forflytting gjør soldatene gjennomvåte.

Klokken 12.30

Liljedahl innkaller alle sjefer til møte på Ose.

Klokken 16.00

Styrken ved Syrtveit stiller opp. Kaptein Eriksen holder en kort tale for å oppmuntre troppene. Deretter orienterer Kaptein Sundby hvordan de skal oppføre seg under flyangrep og hvor vanskelig det er for flyene å ramme nøyaktig. Det er uro under kapteinenes orientering og særlig under kaptein Sundbys.

Avdelingene blir dimittert. Befalet går tilbake til sine kvarterer, mens en stor del av soldatene blir stående igjen.

En stor flokk med soldater kommer mot stabskvarteret. De forteller at de vil overgi seg. Messel forlanger at de venter på konferansen på Ose, får til svar at de vil vente 10 minutter. Kaptein Eriksen forsøker å tale soldatene til rette.

Klokken 17.00

Møtet starter på Ose. 22 offiserer er tilstede på møtet. Major Backer får melding fra løytnant Messel på Syrtveit at hele bataljonen har stillet opp og vil marsjere sydover for å overgi seg.

Kort etter får Backer kaptein Eriksen i telefonen og Eriksen forteller at det ikke er hele bataljonen, men omtrent ett og et halvt kompani som vil overgi seg.

Sjef for bergartilleribataljonen, oberstløytnant Ullern, påpeker mangelfull oppsetning og at artilleriet ikke er samlet, ikke kan flyttes og er uten sikring av infanteri.

Major Backer melder at bataljonen ikke er kampdyktig. Mangel på søvn, sårbenhet og gått våte på bena i snart en uke. Det er moralen som svikter. Både 10., 11. og 12. april har det vært panikk i enkelte avdelinger.

Major Tollersrud påpeker at bataljonen har vært i fremste linje på 6. døgn uten å bli avløst. Stadig bevoktning, gjentatte nattmarsjer og ingen brukbare kvarter har slitt på krefter og tilstand. Bataljonslegen mener at en stor del bør innlegges på sykehus.

Liljedahl forlanger avstemning om å fortsette kampen. Alle som stemmer, stemmer mot å fortsette kampen.

Klokken 20.00

Møtet er ferdig uten av noen avgjørelse er tatt. Liljedahl orienterer at han ikke føler seg bunnet av avstemningen.

Klokken 23.30

Major Backer og kaptein Eriksen overrekker en melding fra generalmajor Liljedahl til oberstløytnant Wachsmuth på hotel Dølen. Liljedahl bes om å ankomme til forhandling på hotell Dølen klokken 11.00 dagen etter. .