— Jeg tror uten tvil at flere kommuner vil innføre et lokalt tiggeforbud etter dette, sier Einar Holmer-Hoven til Fædrelandsvennen.

10. november i fjor ble Arendal den første byen i Norge som vedtok et forbud. To dager fulgte Lillesand etter.

Torsdag denne uka la regjeringen forslaget om å innføre et nasjonalt forbud dødt, etter at Senterpartiet overraskende trakk sin støtte.Les også:

— Vil vegre seg

— Jeg tror mange kommuner har sittet på gjerdet og ikke tatt stillingen til et lokalt forbud, fordi det skulle komme et nasjonalt tiggerforbud, sier Holmer-Hoven.

Han trekker fram Oslo, der det kan gå mot tiggefrie soner

— Dette vil nok føre til at flere kommuner vil ta opp et lokalt forbud. Men jeg tror nok at noen kommer til å vegre seg fordi debatten om tiggeforbud, som vi har stått i, er krevende, sier varaordfører i Arendal, Anders Kylland (Frp), til Fædrelandsvennen.

Han mener politiske motstandere har gitt ham og andre forbudstilhengere ufine karakteristikker.— Debatten har gått ut av proposisjoner. Hele saken blir vanskelig å fronte. Jeg vet ikke om du skal si at den har blitt en parodi, men det er ikke så langt unna. I forrige uke fikk en jo inntrykk av at hvis en hjalp noen, skulle en bli straffet med fengsel, sier Kylland.

Føler ikke press

Forbudet er allerede trådt i kraft i Arendal. 15. mars blir det også ulovlig å sette fram koppen på gata i Lillesand.

— Du føler ikke et press for å legge deres forbud på is, Holmer-Hoven?

— Nei, jeg er veldig komfortabel med vedtaket vi har gjort. Det er ingen av forutsetningene som har endret seg. Argumentasjonen vår har ikke vært at det har ligget et nasjonalt forbud fram i tid.

Ap ber Høyre tenke seg om

Ap i Lillesand ber likevel sin politiske motstander om ta inn over seg den siste vendingen i saken.

«Man kan jo tenke at regjeringens forslag om nasjonalt forbud hadde noe å gjøre med at det ville bli skeivheter rundt om i Norge. Dem som nå også vil fjerne lokalt forbud har ikke helt ulogisk argumentasjon», skriver partiets ordførerkandidat, Cecilie Knibe Hanssen, på sin Facebook-side.

— Jeg håper at Høyre i Lillesand nå vil tenke seg om, selv om jeg skjønner at vedtaket er lovlig og at det er ingen umiddelbare konsekvenser, sier Hanssen til Fædrelandsvennen.

Les også:

Grøvan vil endre lov

Arendals Anders Kylland (Frp) sier det politiske flertallet der ikke vil ta en ny debatt. Men flere politikere på Stortinget har nå tatt til orde for at kommunene ikke lenger må få anledning til å forby tigging lokalt.

— Å ha en praksis med forbud i en by og samtidig full adgang for tiggere i nabobyen, vil føre til en forflytning av hele problemet, sier stortingsrepresentant for KrF i Vest-Agder, Hans Fredrik Grøvan til NRK.

Og regjeringens andre støtteparti, Venstre, vil legge fram et lovforslag for å oppheve de kommunale forbudene. Men lovforslaget får trolig ikke støtte fra partiet som torpederte det nasjonale forbudet. Senterpartiets parlamentarisk leder, Marit Arnstad, uttalte torsdag at de ikke vil frata kommune sin lokale rett i saken.