— Dette er alvorlig, men kriser betyr omstillinger. Det er en tid for omstilling, det sier statsministeren og det sier jeg nå, sier Siri Mathiesen, regiondirektør i NHO Agder til Fædrelandsvennen.

Av 80 regioner havner Kristiansandsregionen på 42. plass. De siste ti årene har Kristiansandsregionen i gjennomsnitt ligget på sjetteplass. Det viser resultatet for i fjor fra Nærings-NM, en undersøkelse som årlig utarbeides av NHO.

Skralt i hele Sørlandet

Resultatene baseres på næringslivets vekst, lønnsomhet, størrelse og nyetableringer. Den negative utviklingen gjelder hele Sørlandet. Mens åtte av de 12 beste næringskommunene i landet ligger i Rogaland, har Sørlandet ingen blant de 20 beste. Åseral er den beste næringskommunen på Agder med en 21. plass.

Les også:

Undersøkelsen viser at Kristiansand med nabokommuner gjør det særlig dårlig på lønnsomhet og vekst i næringslivet. Av 80 regioner havner regionen helt nede på en på 71. plass målt i lønnsomhet og en 75. plass i vekst. Det melderDN.no.

Denne oversikten viser rangeringen av kvaliteten på næringslivet i landets regioner. Regioner merket med mørkegrønn farge har fått best resultat, og de med rød farge dårligst. Foto: Skjermdump fra NHO sine nettsider

Ifølge avisa har Mandalsregionen faller fra gjennomsnittlig 30. plass de siste ti årene til 54. plass, Lister-regionen fra 53. til 75. plass og Arendalsregionen fra 39. til 63. plass.

Knakk etter finanskrisen

— Det er veldig viktig å få presisert at det er veldig god verdiskapning i landsdelen. Det måles ikke i et Nærings-NM, sier Mathiesen.

NHO-direktøren i Agder mener at Sørlandet ikke har klart å reise seg etter finanskrisen.

— Fra 2000 - 2009 var en ekspansiv periode hos oss. Så skjedde det noe når finanskrisen slo inn over oss. Etter det tidspunktet, har vi ikke klart å gjenreise oss til gamle høyder, vi har ikke klart å holde veksttakten. Vi klarer ikke å komme oss opp og ta igjen.

Les også:

— Må løfte blikket fremover

Hun mener at næringslivet må tenke nytt for å klare å snu mørketallene.

— Vi har et fantastisk næringsliv som har vist at det er levedyktig over tid. Likevel må vi ta erkjennelsen av faktiske forhold og løfte blikket fremover. Slik situasjonen er i dag klarer vi ikke å innovere i høy nok grad. Potensialet vi har rundt i de ulike bransjene må dyrkes, vi må ta vare på talentene. I tilleggmå vi finne opp nye produkter, nye prosesser og tjenester. Rett og slett må næringslivet gjøre ting smartere fremover, sier Mathiesen.

Forventet annet resultat

Dette til tross for at området rangeres på en niendeplass ut fra antall arbeidsplasser som andel av befolkningen.

— En byregion som Kristiansand venter jeg å finne høyt oppe på en slik kåring. Slik er det altså ikke. Regionen har knapt flere arbeidsplasser enn da det stoppet helt opp i 2008. Og den negative utviklingen omfatter hele Sørlandet, sier Knut Vareide ved Telemarksforskning, til Dagens Næringsliv.

Han er prosjektleder for NHOs Nærings-NM.

Dårlig sysselsetting

— Undersøkelsen viser at innflyttingen har økt til tross for at det går dårlig i næringslivet. Andelen av befolkningen som er sysselsatt, går dermed ned. Sørlandet er blant de aller svakeste landsdelene når vi måler endring i sysselsettingsandel siden 2008, sier han, til avisa.

Næringspolitisk direktør i NHO, mener at et regionalt skift kan være på vei.

— Sterke næringsregioner som Kristiansand og Ålesund faller på resultatlisten, mens mange andre næringsregioner i innlandet rykker fram, sier Petter Haas Brubakk, på NHOsine nettsider.