MANDAL: — Det å bli nominert er et signal om at stedet gjør mye riktig i sin lokalsamfunnsutvikling. Jeg vet det er hard konkurranse om å bli blant de øverste kandidatene og det vil helt sikkert være krevende for juryen å velge en vinner, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

De andre byene er Jessheim, Holmestrand, Kongsberg og Svolvær.

Egen jury

En egen jury har valgt ut de fem finalistene fra en liste med 251 steder som har blitt foreslått til årets pris gjennom nesten 500 forslag fra hele landet.

Finalistene vil få besøk av juryen før vinneren blir offentliggjort i slutten av mai.

Vekstsentra

Felles for disse fem er at de er vekstsentra med mål om å bli mer attraktive ved å fortette og utvikle sentrum. Sterkt kommunalt engasjement og fokus på fremtidig utvikling preger disse stedene.

At Mandal er en attraktiv by å bo i vil de aller fleste mandalittene være enige i. Nå kan det bli egen pris for å bevise det. Her er artist Svein Lindland i full vigør under en onsdagskonsert i sentrum. Foto: Jan-Erik Stiland

Kriteriene som juryen legger vekt på er at stedet har utviklet seg til å bli mer attraktivt gjennom å skape gode og interessante by— eller tettstedskvaliteter rent fysisk gjennom interessant arkitektur og gode steds- og byplangrep som skaper tetthet og trivsel.- Dette er en konkurranse med bare vinnere, mener Sanner.

Kvalitetsstempel

Han sier at erfaringene fra de to foregående årene viser at prisen er et kvalitetsstempel.

— Tidligere vinnere av prisen har brukt den aktivt i sitt rekrutteringsarbeid. Både privat næringsliv og kommunen har benyttet prisen for å synliggjøre viktige kvaliteter ved sitt hjemsted, sier han.

Prisen på 250.000 kroner skal gå til videre opprusting av det aktuelle stedet.