Generalens gjerde, fra Svarttjønn til Ravnedalen, skal renses for vegetasjon og igjen få dagslys. Foto: Lars Hollerud
Forrige gang generalens gjerde ble grav fram var i 1995, 100 år etter Joseph Frang Oscar Wergelands død. Foto: Faksimile
Takket være et nytt rekkverk kan Svein Ole Breland, og andre, ta seg trygt ned langs stien fra Baneheia til Ravnedalen. Foto: Lars Hollerud
Nå er Ravnedalen på sitt aller vakreste, med eksempelvis asalie og rhododendron i full blomst. Foto: Lars Hollerud
Plattingen til kafeen skal utvides langs sidene av trappa. Foto: Lars Hollerud
Ravnedalens vaktstyrke, Oscar, tar sin rolle på alvor. Foto: Lars Hollerud
Planer om endevegg på scenen foreligger. Foto: Lars Hollerud

Det er to av punktene i parksjef Svein Ole Brelands planer for Ravnedalen.

Det siste snakket han om mens han sto på den solide stubben etter det digre lindetreet, som på en søyle, i likhet med parkens aller første parksjef, ved nordenden av det idylliske vannet.

— Trist at det flotte treet ble mett av dage, sier Breland, om treet som i over hundre år pyntet området mellom kafeen og sørenden av vannet.

— Det gode er at parken blir mer åpen og at plattingen ved kafeen kan utvides i retning vannet. Det er nok også kafévert Frank Marvin Moe fornøyd med, antar Breland.

Selv er han også tilfreds med at Wergelands gjerde skal graves fram fra kratt og glemsel.

Favner langt

Det vil si steingjerdet som er 233 favner langt, og strekker seg fra Solberg på Eg, via Baneheia og Ravnedalen til Grimsjordet. Etter som en favn er 1,882 meter, vil det si stein på stein i 438,5 meters lengde.

— Gjerdet ble lagt etter at Christianssand Byselskab, ved formann Wergeland, så sei lei av at «kreaturen fra Egsområdet» tok seg inn i Baneheia, opplyser Breland.

Gjerdets historikk vil bli kunngjort på et skilt som skal stå nær parkeringsplassen ved Svarttjønn.

Og gjerdet ble sist rensket i 1995, 100 år etter general Oscar Wergelands død. Siden har det igjen grodd igjen.

Svein Ole Breland takker ildsjeler, representert ved Ivar Johannessen og Odd Pedersen, for prisverdige tiltak i området. Førstnevnte har ryddet kratt og anlagt gangsti oppå den nevnte muren. Pedersen har sponset lys i scenen og rekkverk langs den kronglete trappestien ned fra Bånetjønn.

Frodig

Vi går mens vi snakker, og minnes om at Ravnedalen nå er på sitt frodigste.

Svanen Camilla har funnet rugeplass under noen trær. På vannet sørger en hvileløs Oscar for å holde både ender og fotografer på behørig avstand.

Langs stiene kjemper farger om oppmerksomheten. Denne dagen var det rosa og oransje som vant, representert ved rhododendron og asalie.

I parkens ende registrerer Breland tilfreds at platanene har nådd nye høyder, de to eksotiske trærne han fikk plantet etter en inspirasjonstur til Orleans for i alle fall 20 år siden.

— Langs fjellet bak disse trærne leker vi med planer om lyssetting på vann fra fjellhøyden over. Ved nedbør skapes nemlig en liten foss akkurat der, sier parksjefen, som skjøtter arven etter Ravnedalens første sjef etter beste evne.

— Som du forstår, har vi nok av planer. Det er verre med penger.