KRISTIANSAND: Syv personer på fire ulike adresser i Kristiansand kommune har fått besøk av Sivilombudet, som har kartlagt hvordan kommunen jobber med blant annet bruk av tvangstiltak som skjerming og innlåsing.

– Flere av beboerne ble i perioder hindret i å komme ut av leiligheten sin, blant annet ved at døren ble låst, opplyser setteombud Kirsten Sandberg, ifølge NTB.

I noen tilfeller ble dette gjennomført uten vedtak, mens det i andre tilfeller var fattet vedtak uten at lovens vilkår var oppfylt, ifølge Sivilombudets rapport, som kommer med hard kritikk både av Kristiansand kommune og Statsforvalteren i Agder.

Rutinemessig innlåsing av personer utgjør en risiko for umenneskelig eller nedverdigende behandling, slår Sivilombudet fast.

– Rapporten tar for seg tjenester til mennesker med utviklingshemming. Dette er en utsatt og sårbar gruppe, og vi lærer mye av rapporten, sier helse- og mestringsdirektør Brede Skaalerud i en uttalelse på kommunens nettsider.

Kristiansand kommune sier de tar rapporten på alvor, og at den vil være i grunnlaget for viktig forbedringsarbeid fremover.

Fædrelandsvennen kommer tilbake med mer om denne saken.