— Vi har ikke ladet kanonene riktig ennå, uttaler fortsforvalter Knut Gundersen fra Nasjonale festningsverk i Forsvarsbygg til Fædrelandsvennen.

Dette er en av flere bunkere fra andre verdenskrig som berøres av bilveien gjennom Kapelldalen. Foto: Vegard Damsgaard

Men det er like før. Og som kjent rekker det 38 cm kraftige batteriet på Møvik halvveis til Danmark. Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

— Neglisjert

Faktum er at Forsvarsbygg nå har påklaget vedtaket bystyret gjorde før jul. Planen omfatter 800 boliger med ny bilvei gjennom Kapelldalen.

Prosessen fram mot vedtak har vart atskillig lenger enn andre verdenskrig, og snarere vært en dans på piggtråd enn stram line.

Forsvarsbygg mener det er vist for liten respekt for verneinteressene, og omtaler planen som et «angrep» på fortsområdet og viktige enkeltobjekter.

Her ligger nemlig en rekke bunkeranlegg oppført av den tyske okkupasjonsmakten under krigen, som nærforsvar for Møvik fort.

«Fredningen av fortsområdet er i betydelig grad blitt neglisjert», skriver Gundersen i klagen til kommunen.

NETT-3x4-580-pix.jpg Foto: Fotobestilling FVN

Han viser også til at byggehøyder på 13 og 15 meter over terrenget sør for fortsområdet, mot sjøen, kan føre til at «særpreget med fortet som et militærhistorisk landskap vil bli merkbart redusert».Les også:

— Det er galt

Fortsforvalteren har mer ammunisjon på lager: For å bygge bilveien må regulanten kjøpe fem-seks mål grunn av Forsvarsbygg.

Slike forhandlinger er ikke ført, og han antyder at salgsprosessen vil gå smidigere om kommunen tar hensyn til klagen.

- Vil dere sette dere på bakbena?

— Det vil jeg ikke si noe om ennå. Jeg håper vi kan enes på fredelig vis, svarer Knut Gundersen.

Regulant på Kroodden er et selskap eid av kommunale Kristiansand Eiendom (60 prosent) og Repstad Utvikling AS/Byggmo Holding AS (40 prosent), som har hånd om de fleste boligfeltene.

Slik ser de danske arkitektene for seg en del av bebyggelsen på Kroodden i klyngetun. Foto: Illustrasjon: Vandkunsten/Rambøll

Kommunens prosjektleder er ikke skuddredd, til det har han sett for mye kruttrøyk på Kroodden. Men han konstaterer at ordbruken er skarp:— Å si at hensynet til fortsområdet ikke er ivaretatt, ja det er galt. Jeg synes dette er gamle argumenter som gjentas, sier juridisk konsulent Jon Holt i Kristiansand Eiendom.

- Avklart med Riksantikvaren

Han forsvarer seg først og fremst med at Riksantikvaren har godkjent løsningen som er vedtatt. Veien gjennom dalen ble gått opp og akseptert som beste løsning.

— De er tross alt høyeste myndighet hva gjelder fredning og vern, påpeker Holt.

Møvik fort, med blant annet verdens nest største kanon noensinne montert på land, er fredet. Foto: Arkivfoto

Han viser også til et brev fra 2013 der Forsvarsbygg bekrefter at kommunen kan kjøpe den omtalte eiendommen til markedspris.— Vi har slått oss til ro med at dette kjøpet er helt kurant, sier han.

Klagen vil bli behandlet av byutviklingsstyret før den går til Fylkesmannen, så sant den ikke tas til følge.

— Planen er nokså gjennomdrøftet. Hvis ikke det dukker opp noe nytt, kjører vi den til politikerne uten forslag om endringer. Forholdene er jo avklart med Riksantikvaren, jeg tror det skal en del til for å stoppe den nå, sier saksbehandler Anne S. Lislevand fra by- og samfunnsenheten i kommunen.